© tara.no

VB6-diettens seks prinsipper

Få bedre helse ved å spise vegansk på dagtid, og hva du vil på kveldstid. Slik får du det til.

17. august 2013 av Bjørnhild Fjeld

1. Spis så mye frukt og grønnsaker du vil
I stedet for å ta deg en kjeks eller sjokoladebit når du er på farten, spiser du frukt og grønnsaker. De fleste typer kan du spise så mye du vil av, og det var også slik menneskene spiste tidligere, med unntak av belgfrukter, nøtter, frø og grønnsaker og frukt med mye stivelse eller fett. På den måten erstatter du et kosthold som er farlig for hjertet, med et kosthold som gjør deg friskere, og du blir like mett.

2. Spis mindre animalske produkter
Både ut fra et ernæringsmessig og miljømessig standpunkt er det å spise mindre kjøtt og animalske produkter den mest dramatiske forbedringen du kan gjøre - for deg selv og for planeten. Skulle alle spist like mye kjøtt som folk i vesten, ville vi ikke hatt nok land til å produsere mat på. Dessuten fører produksjonen av kjøtt til enorme klimagassutslipp.

Tips for å få det til:
• Kjøp halvparten så mye kjøtt, men kjøp bedre kjøtt i stedet. Du bruker like mye penger, men spiser kjøtt som er produsert på en mer bærekraftig måte, for eksempel økologisk eller vilt.
• Slutt å la kjøttet spille hovedrollen i måltidet. Tradisjonelt ser vi på grønnsaker og ris, pasta osv., som tilbehør, men må det egentlig være sånn? Din ”kjøtthunger” blir like godt tilfredsstilt om du spiser 100 gram som 250 gram kjøtt, og du blir like mett hvis du fyller på med mer av det andre.
• Tilbered planter på samme måte som kjøtt. Både belgfrukter, nøtter og fullkorn er gode proteinkilder.

3. Spis mindre junkfood
Du vet det fra før, men hurtigmatens forbannelse er at den er nettopp det, hurtig. Lett å få tak i, lett å like. Det er greit å spise en is en gang i blant, men ikke hver kveld. Mikrobølgemat med 34 ulike ingredienser kan knapt kalles mat.

Fem sikre måter å spise mindre junk på:
- Ikke kjøp det. Har du det ikke i huset, spiser du det ikke.
- Ha alltid sunn snacks tilgjengelig. Frukt, grønnsaker, nøtter eller en pose hjemmelaget popcorn fyller det samme behovet som potetgull - du har ”lyst på” noe.
- Dropp take-away-maten.
- Ta med matpakke på jobb. Da går du ikke så lett i fastfood- eller godterifellen.
- Unngå mat med lange ingredienslister. Hvis det tar like lang tid å finne ut hva maten inneholder som å spise den, ikke kjøp den.

4. Lag så mye som mulig av maten selv
Lager du maten selv hjemme på ditt eget kjøkken, har du full kontroll på hva maten inneholder. Dessuten er det en hyggelig aktivitet, og desto mer du kokkelerer, desto bedre blir maten.

Fem enkle måter å bli en bedre kokk:
• Ha kjøkkenutstyret i orden. Skarpe kniver, en skjærefjel, en god stekepanne, en stor kjele, et dørslag, en sil, noen boller og noen ildfaste former er det du trenger for å komme i gang.
• Ha alltid basisvarer tilgjengelig i skapet.
• Gå på butikken ofte. Kjøp grønnsaker og frukt en til to ganger i uken, slik at du alltid har ferske varer tilgjengelig. Da vil du også bruke dem i matlagingen.
• Gjør klar mat på forhånd. Når du har tid, forbereder du en eller flere av rettene, slik at det går raskere å lage middag.
• Ikke overdriv. Alt må ikke være perfekt, og du trenger ikke å lage de vanskeligste rettene.

5. Kvalitet er viktigere enn kvantitet
Selv om noe er billigere, er det ikke nødvendigvis like bra. Spis mindre kjøtt, så har du råd til råvarer av bedre kvalitet. Unngå også å kaste mat.

6. Vekt og helse er ikke det samme
VB6 er ikke en diett for å gå raskt ned i vekt, men en vei til varig livsstilsendring som vil redusere risikoen for en rekke sykdommer og gjøre at du rett og slett føler deg bedre. Det er heller ikke sånn at du må være tynn for å være sunn, kropper kommer i ulike former og størrelser, og det finnes ikke en idealvekt som passer alle. Finn en aktivitet du trives med - alle former for fysisk aktivitet vil gi deg bedre helse og gjøre at du føler deg bedre. Det er ikke sikkert du går ned i vekt av den grunn, men trening reduserer uansett risikoen for hjerte- og karsykdommer, diabetes, kreft, og ifølge noen forskere også Alzheimers sykdom.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...