sunn matpakke
Sunn matpakke:

Se tipsene som gjør det lettere å spise sunnere og mer variert!

© Juliana Wicklund

Triksene som får barna til å spise sunt

Se hva Taras kostholdsekspert Ulrika Davidsson gjør for å få tenåringsbarna til å velge sunn mat.

9. mai 2017 av Ulrika Davidsson

Vi som har barn får ofte høre at vi er "curlingforeldre" – at vi gjør alt lettere for dem ved å koste "banen" for dem, og at dette ikke er spesielt lurt. Men jeg sier tvert om – fortsett å "curle" barna! I alle fall når det gjelder å inspirere dem til sunnere matvaner. De bør oppmuntres og vises hvordan man kan spise godt og lekkert – og samtidig sunt!

I min familie fungerer det på denne måten: Jeg handler inn alt vi spiser, jeg lager all maten og jeg planlegger alt som har å gjøre med frokost, middag, fredagskos, lørdagsgodteri og turmat. Det er blitt slik fordi jeg har en stor interesse for matlagning, men det kommer også av at jeg liker å ha full kontroll – kjøkkenet er liksom bare min arena.

Mindre ferdigmat

Mine barn har i de siste 12 årene fått oppleve og smake mange forskjellige retter hjemme. De har naturligvis ikke likt alt sammen, men de har i det minste fått oppleve noe annet enn ferdigkjøpte kjøttboller, pannekaker, falukorv og pizza, som er noen av Sveriges vanligste middager. Jo eldre de blir, desto mer merker jeg også at den tiden jeg har brukt på å få dem interessert – og dermed alle mine curlingkunster – faktisk har begynt å gi resultater.

Ulrika med barna Jonas og Ebba.

Sunt kosthold hjemme

Da barna mine var 2 og 4 år gamle foretok jeg en stor forandring hjemme. Jeg begynte å tenke på å stadig lage maten fra grunnen av, å velge flere naturlige råvarer og kutte ned på raske karbohydrater. Naturligvis reagerte barna (og også min mann …), men jeg har hardnakket jobbet dag etter dag og år etter år for å få etablert et godt og sunt kosthold hjemme hos oss. Med dette mener jeg at vi forsøker å spise veldig sunt fem dager i uken, og deretter unner vi oss, som de fleste familier, både fredagskos og lørdagsgodteri.

I dag, etter 12 år, kan jeg se at mine barn tar gode valg og er blitt interessert i å spise riktig. Men jeg lyver hvis jeg sier at de aldri drikker cola eller spiser potetgull og pizza. Naturligvis skal de få lov til det, livet går jo også ut på å nyte, men det som jeg har bidratt med er å gi Ebba og Jonas et indre kompass for hva som er nok av slike ting. Det er min belønning i dag.

Sunn mat som smaker godt

Trikset for å lykkes med en forandring hjemme var avhengig av at den sunne maten jeg serverte, også måtte smake godt. Og fremfor alt: Det skulle se lekkert ut. Derfor begynte jeg å stå opp et kvarter tidligere enn familien og dekke på med en frokost av eggerøre, fruktsalat og skinke. Ungene ble raskt med på dette. Det var pent å se på, og smakte dessuten bedre enn den vanlige brødskiven med ost. Andre morgener laget jeg smoothies med yoghurt, friske bær eller frukt – og det var like populært!

Hadde jeg ikke hatt dette kvarteret hver morgen, så hadde ikke barna selv begynt å lage eggerøre og smoothies. Jeg "curlet" dem til å finne gode alternativer!

I dag kan jeg komme hjem fra jobben og høre at mikseren er i gang ute på kjøkkenet, og at barna lager smoothies på løpende bånd til sine venner. Da smiler jeg for meg selv …

I kjøleskapet vårt har jeg alltid:

Gode oster som feta, halloumi, mozzarella, brie og chèvre. Andre godsaker som italiensk salami og skinke, oliven, pesto, tomater, romanosalat, rød paprika, epler (de smaker best kalde), egg og majones. Familien kan da ta seg noen skiver skinke, litt ost og et eple hvis de er sultne, i stedet for den vanlige brødskiven …

Når jeg har liten tid, fikser jeg fullkornswraps med grillet kylling, grønnsaker og en dressing, og pakker dem inn i folie – barna elsker dem! Det er et sunt mellommåltid eller litt å spise før treningen. Noen ganger lager jeg en fruktsalat og setter den inn i kjøleskapet, og den er det ingen som kan motstå når den står der ferdig og innbydende …

En annen ting jeg gjør, er å koke 3–4 egg, hakker dem og blander med majones og gressløk, smaker til med salt og pepper, og har i en bolle. Denne eggehakksalaten kan man legge på et salatblad eller et grovt knekkebrød og spise hvis man er sulten – det er både godt og mettende

Minipizzaer med tomat og mozzarella. Se oppskriften!

Tenk fisk, kylling, kjøtt – i stedet for pasta!

Tidligere når jeg dro i butikken og handlet, tenkte jeg: skal vi spise pasta, poteter eller ris? Jeg utgikk alltid fra karbohydrater og fylte opp handlekurven med store pakker av makaroni eller spagetti. Når jeg handler i dag, tenker jeg: Skal vi ha fisk, kjøtt eller kylling?

Jeg begynner med en naturlig type protein, og deretter går jeg videre til grønnsaksavdelingen og velger noe det er sesong for, hvis det finnes (oftest de grønnsakene med mest smak). Jeg lurer på om jeg skal lage en salat med en god dressing eller om jeg skal steke grønnsakene i ovnen eller kanskje i en wok. Deretter tenker jeg smakstilsetning, og da velger jeg om jeg vil lage en kald saus basert på crème fraîche eller rømme, eller en varm saus basert på fløte. Eller jeg kan lage tomatsaus, hummus, guacamole eller aïoli.

Som tilbehør velger jeg karbohydrater, det vil si fullkornspasta, poteter, bulgur eller noe annet.

På denne måten velger jeg råvarer som er naturlige og som metter godt, og som ikke tar, men gir, energi.

Lapper med fløte, plommer og bær. Se oppskriften!

I stedet for Coca Cola …

Naturligvis er barna mine som alle andre og velger cola ni av ti ganger. Jeg kommer utenom dette problemet ved å kjøpe hjem andre drikker som ikke bare er bedre, men også smaker minst like godt. Jeg har sjekket innholdsfortegnelsen på leskedrikker og kommet frem til at om man velger ingefærøl, slipper man unna med ni prosent sukker, og det kan sammenlignes med 1 ½ liter Coca Cola som inneholder 52 sukkerbiter! Jeg googlet hvor mye brus vi drikker i dag sammenlignet med da jeg vokste opp på 70-tallet, og forskjellen er enorm. Da jeg var liten drakk vi i gjennomsnitt 22 liter per person per år her i Sverige. I dag er motsvarende tall 90 liter per person.

Jeg tenkte også på det faktum at jeg og min bror fikk hver vår 33 cl flaske brus hver lørdag, og det syntes jeg var mye. I en del andre familier delte barna en flaske brus! Det er litt forskjellig fra hvordan det er nå til dags …

En annen type leskedrikk jeg har begynt å kjøpe, er smaksatte, kullsyreholdige typer av vann – de finnes i flere smaker og inneholder fruktjuice. De synes både mine barn og jeg er helt topp, og de smaker som mango-, eple- eller appelsinbrus. Det finnes flere typer i handelen i Norge, blant annet "Farris & Juice" eller "Noisy" fra Tine. Du kan jo også lage det selv – bare å blande kullsyreholdig eller vanlig vann med litt av den juicen du foretrekker.

Det sunneste og beste er jo naturligvis rent vann, og jeg har fylt opp kjøleskapet med smaksatt vann for at barna skal velge det i stedet – en favoritt hjemme er granateple.

Kyllingwrap med ajvar. Se oppskriften!

Når katten er borte, danser musene på bordet …

Av og til lager mannen min middag, men det er veldig sjelden. Når han skal lage noe blir det enten kjøtt- og tomatsaus, eller så står han ved grillen og steker en entrecôte og kjøper en ferdig bearnéssaus. Det er kanskje ikke så fantasifullt, men han lager faktisk veldig god kjøttsaus, det må jeg innrømme. Og en grillet kjøttbit kan aldri slå feil.

Disse rettene lager han når jeg hjemme og ikke har tid til å lage mat, og han vet at dette er middager godkjent av fru Davidsson.

Men når jeg reiser bort, som jeg gjør av og til, for eksempel når jeg foreleser i Sverige eller utenlands, blir det et helt annet kosthold. Da handles det hjem hurtignudler, ferdige kjøttboller, lyst brød og kanelboller. Og det blir bestilt pizza. Det er akkurat som om de passer på å nyte fullt ut alt som ellers ikke finnes på kjøkkenet hjemme. I begynnelsen ble jeg irritert, men nå har jeg innsett at det kanskje gjør livet litt mer balansert. Det er jo tross alt slik at man skal se an sin helse på lang sikt, og verden går jo ikke under hvis man spiser "søppelmat" 30 av årets 365 dager – det ville vært verre om det var omvendt!

Når jeg så kommer hjem igjen etter 2–3 dager, eller noen ganger en uke, er jeg veldig velkommen.

Eller kanskje ikke jeg, men curlingkunstene mine …

Seneste

Kanskje er du også interessert i...