© Matias Armand Jordal

Ja til flere kjøttfrie dager

Et kosthold med mindre kjøtt er trendy, sunt og miljøvennlig. Matblogger Maj-Britt Aagaard begynte å spise mer vegetarisk, og har aldri følt seg bedre.

30. desember 2016 av Lene Wikander

Kjøttelsker Maj-Britt Aagaard som står bak den populære matbloggen «Spiselandslaget» var blakk alenemor og lærte seg å eksperimentere med rimelig vegetarmat. Det ble begynnelsen til bloggsuksessen og kokeboken «Kjøttfri mandag» som kom ut i fjor. 

Både boken og bloggen er inspirert av Meatless Monday-bevegelsen som ble startet i USA i 2003 av Sid Lerner i samarbeid med Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Bevegelsen ønsker å oppfordre folk til å kutte ut kjøtt på menyen en dag i uken av hensyn til både miljø og helse.

I 2009 introduserte Paul og Stella McCartney konseptet i Storbritannia. I dag er bevegelsen etablert i 44 land og fortsetter å vokse.

– Jeg vokste opp i restauranten på Norum Hotell i Bygdøy Allé på 80-tallet, der både min far og min mor jobbet, så man kan trygt si at mat alltid har vært en stor del av livet mitt, forteller Maj-Britt som ikke selv er utdannet innen matfaget, men studerte litteraturvitenskap.

Bra for helsen og miljøet

Hun forteller at det var litt tilfeldig at hun ble matblogger, men det var først og fremst et resultat av den store interessen for å lage mat og eksperimentere med oppskrifter.

– Jeg liker veldig godt å få begrensninger som utfordringer, og vegetarisk kokekunst er jo en slik begrensning, sier bloggeren og forfatteren som vant Masterchef Norge i 2015 og fortsetter: 

Jeg er først og fremst opptatt av at mat skal smake godt. Noen tror at vegetarmat må være kjedelig og smakløst, men det kan jeg garantere at ikke er tilfellet, sier Maj-Britt som fortsatt spiser kjøtt, men begrenser det til et par ganger i uken.

– Mest av alt fordi jeg føler meg mye bedre når jeg spiser hovedsakelig vegetarmat. Å gi vegetariske innslag større plass i kostholdet er bra for både helsen og ikke minst miljøet, mener hun.

Maj-Britt Aagaard synes det er en sanselig opplevelse å kjøpe inn grønnsaker og frukt.

Et skattkammer av smaker

Når Maj-Britt lager mat hjemme, er målet at både barn, mannen som hun har skaffet seg siden sine første vegetar-eksperimenteringer som alenemor, og kokka, skal nyte maten, bli gode og mette og glede seg til neste gang retten kommer på menyen.

– Vegetarisk mat er først og fremst utrolig godt og kan åpne døren inn til et skattkammer av nye og spennende smaker hvis man er villig til å eksperimentere litt, mener Maj-Britt som likevel anbefaler nybegynnere å starte enkelt.

– Alle kan lage pizza, så hvorfor ikke lage pizza margherita neste gang? Det er en rett helt uten kjøtt som de fleste kjenner og liker. Eller en enkel pastarett med deilige grønnsaker? Det trenger ikke være så komplisert, mener hun.

Man kan heller finne frem oppskrifter og eksperimentere litt etter hvert. Områder som Midtøsten og Asia har for eksempel et vell av fantastiske vegetarretter å velge blant.

– Den store, internasjonale vegetartrenden vi nå ser, har vokst frem som et resultat av at folk er blitt både mer helsebevisste og miljøbevisste, tror Maj-Britt.

I tillegg er plantebasert mat blitt mer tilgjengelig og mer normalisert. Koblingen mellom mat og klima er også stadig mer i fokus.

Mens kjøtt- og melkeproduksjonen står for store klimautslipp og krever mye land og vann, er plantebasert matproduksjon både mer klima- og ressursvennlig.

– Å gå over til et mer plantebasert kosthold er kanskje det enkleste klimatiltaket vi kan gjøre som enkeltindivider, mener Maj-Britt som anbefaler alle å prøve kjøttfritt en gang i uken.

– Folk som prøver blir alltid overrasket over hvor gøy og godt det er for både kropp og gane. 

Vegetarmoussaka
© Matias Armand Jordal

Vegetarmoussaka

Maj-Britt deler en av sine favorittoppskrifter fra kokeboken «Kjøttfri mandag» med Taras lesere. Vegetar-moussaka er skikkelig kosemat!

Ingredienser 4–6 porsjoner

2 auberginer, i skiver

2 bakepoteter, i tynne skiver

olivenolje til steking

1 stor løk, finhakket

3 fedd hvitløk

olivenolje til steking

2 bokser (800 g) hvite bønner eller andre bønner

1 ss tomatpuré

2 dl rødvin eller grønnsaksbuljong

1 boks hakkede tomater (400 g)

1 ts sukker

1 strøken ts kanel

1 toppet ss oregano


Hvit saus

2 ss smør

2 ss hvetemel

4 dl melk

muskatnøtt

2 egg

100 g ost, gjerne parmesan eller pecorino, men du kan også bruke vanlig gulost


Slik gjør du: 

Begynn med tomat- og bønnesausen. Fres løk og hvitløk i olivenolje til det er mykt og blankt.

Tilsett bønner og tomatpuré og fres et par minutter så den skarpe smaken i tomatpureen blir avrundet.

Tilsett rødvin og la alkoholen fordampe ved å la det koke godt i 1–2 minutter. Bruker du grønnsaksbuljong trenger du selvfølgelig ikke koke vekk noen alkohol.

Tilsett hakket tomat, sukker, oregano og kanel og smak til med salt og pepper.

La sausen stå og småputre mens du tilbereder resten. Smak på sausen underveis om du vil ha mer krydder. Folk er så forskjellige.

Stek aubergineskivene og potetskivene i omganger. Bruk vanlig olivenolje. Aubergineskivene trenger ganske mye, for de «drikker» grådig underveis. Legg de ferdigstekte skivene på en tallerken.

Lag hvit saus. Smelt smøret forsiktig i en gryte på middels varme. Det må ikke bli brunt! Da smaker sausen brent. Tilsett mel og rør rundt et par ganger med en visp. Tilsett melken og la det koke opp. Vips godt så alle klumper blir borte. Kok sausen godt i noen minutter, så melsmaken forsvinner. 

Smak til med revet muskatnøtt, salt og pepper. Rør inn egg og ost. Det skal bli en tykk saus, og den kommer til å ese under steking i ovnen.

Sett sammen moussakaen. Et lag rød bønnesaus nederst, deretter potetskiver, så aubergineskiver og så rød bønnesaus igjen. Avslutt med å helle den hvite sausen over hele moussakaen så den blir godt dekket av et ostesauslokk.

Stek moussakaen midt i ovnen på 200 grader i 30 minutter.

Server med tzatziki og en god gresk salat.

«Egget» i Stavanger har lenge fått skryt for sine sofistikerte vegetarretter.

Grønn gourmet

Vegetariske restauranter og spisesteder popper opp over hele landet. Ifølge den veganske appen Vegan Norway har de nå samlet over 400 steder i blant annet Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og Trondheim som har gode, vegetariske og veganske alternativer på menyen. Her noen av dem vi kan anbefale deg å teste ut.

Oslo
Den eksklusive restaurant «Fru K» på The Thief Hotel på Tjuvholmen i Oslo, har nylig fjernet alt kjøtt fra menyen selv om de også fortsatt serverer fisk og sjømat. Restauranten tilbyr også en rekke rene vegetariske retter.

Høsten 2016 åpnet restauranten
«Fristelse» som Oslos første rent veganske gourmet-restaurant, etter å ha drevet en ren vegansk kafé i Drammen i flere år.

Trondheim
«Mat fra Hagen» er et populært spisested i Trondheim som serverer både veganske og vegetarianske retter.

Kristiansand
I sørlandsbyen har restauranten «Tilstede mat og mer» drevet uten kjøtt på menyen siden mars 2012 med stor suksess.

Stavanger
«Egget» i Stavanger har lenge fått skryt for sine sofistikerte vegetarretter.

Bergen
På «Daily Pot» i Bergen er all maten plantebasert. Navnet spiller på at de stort sett serverer supper og gryter laget på kortreist, økologisk mat man kan kjøpe med seg hjem.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...