mat, olivenolje, GAEA
På olivenoljefarm i Hellas

For matbloggeren Fru Timian er god olivenolje viktig. Hun reiste til Hellas for å finne ut hvordan den lages. 

© Fru Timian

Hva er det som skiller en god olivenolje fra mengden?

Fru Timian tok turen til Hellas for å finne ut hva.

19. desember 2016 av Kommersiell redaksjon

Med over 130 millioner oliventrær var det klart at det var til Hellas bloggeren bak den populære matbloggen Fru Timian måtte reise da hun skulle finne ut av hvordan den beste olivenoljen ble laget.

- Det var virkelig en fantastisk opplevelse. Én ting var å plukke olivenene – som er hardt kroppsarbeid, og som jeg gjorde i 5 minutter – men så å se akkurat de samme olivenene komme til møllen og bli presset og komme ut som en gyllengrønn olivenolje som både smakte og luktet helt superb!

Marit Røttingsnes Westlie, bedre kjent som Fru Timian, har skrevet åtte bøker og flere hundre matspalter, og det er helt opplagt at hun kan mat og vet hva skikkelig god olivenolje kan ha for både kostholdet og matrettene. Sammen med en av Hellas´ største og en av verdens beste olivenoljeprodusenter, GAEA, reiste hun til Kreta, nærmere bestemt byen Sitia, hvor hun fikk være med i prosessen fra å plukke oliven til den ble nypresset olivenolje. 

- Det aller meste av olivenproduksjonen i Hellas drives av småbønder og helt vanlige familier som har noen oliventrær. Alt fra 4-5 trær til 800-900 trær. Så går lokalsamfunnene sammen i kooperativer og har sine lokale møller hvor olivenoljen blir presset. GAEA har avtaler med noen utvalgte kooperativer og kjøper selekterte oljer herfra, forteller Fru Timian.

Slik lages den beste olivenoljen

På olivenfarmen Fru Timian besøkte ble det brukt rive til å plukke oliven ned fra trærne. Olivenene faller ned i tettmaskede nettinger som dekker bakkene under trærne.

- Her flyr det oliven, så det var bare å passe på, sier Fru Timian, som også fikk prøve seg på olivenplukking. 

mat, olivenolje, GAEA
Olivenplukking

Olivenene plukkes fra oliventrærne med en rive før den faller den på nettinger som ligger under oliventrærne.  

© Fru Timan

Olivenene sankes fra nettene, og da er det rett til møllen for pressing.

- Jo kortere tid det går fra plukking til pressing, jo bedre blir resultatet. Alle olivenoljene til GAEA blir presset samme dag som høstingen har skjedd, forteller Fru Timian. 

mat, olivenolje, GAEA
Rett fra tre til møllen

Jo kortere tid fra oliventre til møllen fro pressing – jo bedre olivenolje.

© Fru Timian

I møllen rengjøres olivenene gjennom flere vaskeprosesser før selve pressingen starter.

- Du skulle kjent den fantastiske lukten som var inne i møllen når olivenoljen ble presset, skriver fru Timian på sin blogg. 

mat, olivenolje, GAEA
I møllen

Olivenene rengjøres i flere prosesser før den til slutt presses til nydelig, velduftende olivenolje. 

© Fru Timian

Er du på jakt etter den beste olivenoljen er det kaldutpresset extra virgin olivenolje du skal gå for. Kaldutpresset vil si at det er en mekanisk prosess som brukes for å presse oljen ut av olivenene – ingen oppvarming eller kjemikalier. Hele 80 prosent av olivenoljen fra Hellas er kaldutpresset og alle olivenoljene fra GAEA er kaldutpresset.

Les hele blogginnlegget om Fru Timian og GAEAs tur til olivenfarmen i Hellas her.  

mat, olivenolje, GAEA
Den beste olivenoljen

GAEA samarbeider med noen utvalgte olivenfarmer på Hellas, hvor all olivenoljen kaldutpresses samme dag som høsting for best resultat.

© Fru Timian

Seneste

Kanskje er du også interessert i...