Helse i hver dråpe
Helse i hver dråpe

Fra venstre: 5 grønnsaker om dagen, gulrot- og fruktjuice, smoothie med pære, selleri og banan, varm eple- og hyllebærsaft.

© Christian Stæhr

Høstens sunneste juicer

Drikk deg frisk med juicer og smoothier laget av sesongens frukt og grønnsaker.

21. september 2015 av Betina Repstock og Camilla Spagner

5 grønnsaker om dagen

Babyspinat strutter av vitaminer, mineraler og helsebringende fytostoffer. Dessuten inneholder den mye jern, som gir bedre energi. Avokado er rik på sunne, enumettede fettsyrer, kraftige antioksidanter og E-vitaminer.

 

200 g babyspinat

3 faste pærer

1 ss grønn te-pulver

200 g grønne, steinfrie druer

1 moden avokado

1 ts flytende akasiehonning

 

Slik gjør du:

Skyll spinaten godt i kaldt vann, og la den renne av. Skjær pærene i fire båter, og fjern kjernehusene. Skjær avokadoen i to, fjern steinen, og skrap ut fruktkjøttet. Ha alt i blenderen, miks godt sammen og smak til med grønn te-pulver og honning.

 

Slik unngår du høstdepresjon 

 

Gulrot- og fruktjuice

Gulrot inneholder mye A-vitaminer som er viktig for et effektivt immunforsvar. Epler bidrar med fiber som beskytter mot tarmkreft. Appelsiner inneholder en rekke aktive stoffer som samlet sett minsker risikoen for blodpropp. Chili øker forbrenningen og hjelper til med å gå ned i vekt.

 

3 gulrøtter

3 røde epler

1 appelsin

1 cm frisk rød chili

½ ts gurkemeie

1 ts hasselnøttolje

2 dråper sesamolje

 

Til pynt:

20 sultana rosiner

to små grillspyd av tre

 

Slik gjør du:

Skrell og rens frukt og grønnsaker for skinn og steiner, skjær i mindre biter og miks alt sammen i blenderen. Smak til med gurkemeie, hasselnøtt- og sesamolje – ikke mer enn to dråper av sistnevnte, hvis ikke stjeler sesamoljen smaken fra de andre ingrediensene.

Træ rosiner inn på et grillspyd, og bruk det som en spiselig pyntepinne.

 

 

 

 

Smoothie med pære, selleri og banan

 

Pærer kan med innholdet av fiber minske risikoen for forstoppelse og medvirke til å forebygge hjerte- og karsykdommer. Banan gir rask energi fra karbohydrater, kalium opprettholder væskebalansen og er derfor lurt å få i seg etter mosjon. Smoothien inneholder nesten ikke noe fett og er derfor ekstra smart å drikke hvis du vil spare på kaloriene.

 

3 faste pærer

200 g stangselleri (gjem gjerne noen blader til pynt)

200 g honningmelon

1 agurk

1 banan

en klype cayennepepper

 

Slik gjør du:

Skjær pærene i fire båter og fjern kjernehusene. Skjær stangsellerien i tynne skiver. Skrell melon og banan og skjær dem i biter. Skyll agurken og skjær den i skiver.

Ha alt i en blender og miks til det blir glatt. Smak til med litt chili.

 

 

 

 

Varm eple- og hyllebær saft

 

Ingefær har i tusenvis av år blitt brukt av kineserne og man mener at den virker blodfortynnende og smertelindrende. Saften serveres varm og inneholder ganske mye karbohydrater, så den gir god energi til kjølige høstkvelder.

 

3 dl eplesaft

2 dl hyllebærsaft

¼ vaniljestang

1 cm frisk, skrellet ingefær

4 kardemommefrø

 

Til pynt:

2 kanelstenger

 

Slik gjør du:

Ha alt i en kasserolle, og varm det opp under omrøring. Det skal ikke koke. Sil drikken over i to glass, og server med en kanelstang til pynt i hvert glass.

 

Epler og pærer
Epler og pærer

Eplesmoothie med rødbete og pæredrikk med mandelmelk

© Christian Stæhr

Eplesmoothie med rødbete

Epler er rike på både fiber og de naturlige plantestoffene flavonoider, som beskytter mot kreft og hjerte- og karsykdommer.

Rødbete inneholder massevis av folsyre, spesielt sunt for kvinner. Dessuten har studier vist at rødbetesaft kan senke blodtrykket.

Appelsiner består av en cocktail av blant annet c-vitaminer, flavonoider, karotenoider og fiber, som kan nedsette risikoen for blodpropp, kreft og leddgikt. 

Oppskrift til 2:

2 epler

2 rødbeter

2 appelsiner

1 ts malt kardemomme

1 ts linfrøolje

isbiter

Slik gjør du:

Skrell rødbetene og appelsinene, og skjær dem i biter. Skjær eplene i fire båter og fjern kjernehusene. Ha alt i en blender, og smak til med kardemomme. Miks smoothien sammen med isbiter og linfrøolje, og server i glass.

 

Pæredrikk med mandelmelk

Pærer inneholder kostfiber i skinnet, som mikses med i denne oppskriften. Fibrene kan minske risikoen for forstoppelse og forebygger hjerte- og karsykdommer. Oppskriften inneholder en del E-vitaminer som kan virke beskyttende mot blærekreft.

Oppskrift til 2:

3 modne pærer

2 dl mandelmelk

litt revet muskatnøtt

2 dl isbiter

2 ss solbærsaft

 

Slik gjør du:

Fjern kjernehuset på pærene, og ha dem i blenderen sammen med mandelmelk, isbiter og muskatnøtt. Hell smoothien i to kalde glass og ha 1 ss solbærsaft i hvert glass. Rør rundt.

NB! Mandelmelken eller solbærsaften må være usøtet, ellers blir smoothien for søt.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...