grønne planter alle kan holde i live

6 lettstelte grønne planter

Her er noen tips til deg som ikke er født med grønne fingre.

Det er ingenting som gjør et rom mer hjemmekoselig enn noen fine, delikate grønne planter. Vi har fått noen tips til hva slags planter du bør velge og hvordan du, selv uten grønne fingre, kan klare å holde dem i live om vinteren.

– Grønne planter er virkelig i skuddet om dagen, og vi ser en økende interesse og bruk av grønt i interiørbildet. De er nok de enkleste plantene å stelle, sier Kari Brekke, innkjøper og gartner for Mester Grønn.

Les mer om følgende planter, som både er lettstelte og flotte!

Monstera

– Denne planten er egentlig en tropisk liane med vakre grønne stengler. Den har også voksaktig belegg, slik at den klarer seg i tørr luft, sier Brekke.

Monstera planten har store vakre bladverk som gjør den spesiell. Bladene er store, og har en frisk, blank grønnfarge. De kan bli helt opp til 60 – 70 cm store. Unge blader er hjerteformede, men får etter hvert dype spesielle ovale innsnitt. Jo eldre planten blir, jo større og mer fliket blir de dekorative bladene til Monstera. 

Sukkulenter

Sukkulenter-plante

© Getty Images

Sukkulenter

Sukkulenter er en god plante å ha på vinteren. Denne type planten kommer fra solrike og tørre strøk, og derfor er oppskriften på stell og plassering deretter. Typisk for denne planten er at den har egenskap til å magasinere vann. Da kan de klare seg uten vann i flere uker, fordi de lagrer vann i blad og stengler. Altså perfekt for de som ikke alltid husker på å vanne plantene sine! Men det er viktig når man først vanner de, at man gir de godt med vann.

– Det finnes mange sjarmerende varianter av sukkulenter, men Crassula er kanskje en av de mest populære. De tåler godt noe begrensede lysforhold på vinterhalvåret og den tykke voksaktige laget utenpå plantene gjør at de i større grad tolerer tørr luft, forteller Brekke. 

yuccaplante

Yucca-plante

© Getty Images

Yucca

– Yucca er både kul, trendy og retro. De nye variantene, som du nå kan få med en litt asymmetrisk stamme, gir en gammel kjent trave «en ny drakt». Yucca er plantenes svar på 80-tallet, og har fått en liten renessanse med sitt litt retro utseende, forteller Brekke.

Planten er svært lettstelt, og den tåler å bli glemt en periode. Det sies at den eneste måten å mislykkes med en Yucca er ved å gi den for mye vann. Den har stive lange blader som vokser i rosetter på en treaktig stamme.

Zamioculcas

Zamioculcas-plante

© Mester Grønn

Zamioculcas

– Zamioculcas er vel en av de enkleste grønne plantene å lykkes med, sier Brekke.

Planten tåler ganske mye. Både med sol, skygge og tørke. Bare pass på slik at den ikke blir stående med røttene i vann. 

Gummiplante

Gummiplante

© Mester Grønn

Gummiplante

Gummifiken er en klassiker, med blanke store blader. Gummifiken er både tørkesterk og robust mot tørr luft. Hinnen som beskytter bladverket er blankt, og bladene er store og flotte.

– Planten ble brukt til gummiproduksjon før gummi kunne produseres syntetisk. Gummiplanten har artige, runde og glinsende blader, og finnes nå også med forskjellige spennende bladfarger og mønstre. Varianter med spettete blader får faktisk mer spetter og flottere mønster jo mer sollys planten får, sier Brekke. 

Aglaonema

Aglaonema-plante

© Mester Grønn

Aglaonema

Denne planten er et godt tips til vintertiden. Den er enkel å ta vare på tross lite lys på vinteren. Den har et nydelig grågrønt bladverk.

– Denne planten er super til vinteren. Den heter sjømannstrøst på norsk. Navnet hentyder til sjømenn som klarte å ha denne i skip, tross de små vinduene som slapp inn veldig lite dagslys på skipene, forteller Brekke. 

Råd og vinterstell av grønne planter:

  • Plantene kan gjerne plasseres et sted med god tilgang på lys. 
  • Planter kan gjødsles moderat om vinteren, gjødseldoseringen kan halveres i vintermånedene fordi tilveksten er mindre.
  • Plantene har også et mindre vannbehov om vinteren, så vann mer varsomt.
  • Velg robuste planter som tåler tørr luft og begrenset tilgang på dagslys.
  • Planter med tandert bladverk som krever høyere luftfuktighet kan gjerne dusjes i ny og ne.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...