- Ja, vi stoler på intuisjonen vår!

Det er ingen myte at kvinner har sterkere intuisjon. Møt kvinnene som lener seg på magefølelsen.

25. juni 2014 av Kathrine Johns

Forskere har allerede slått fast at kvinner er flinkere til å lese kroppsspråk enn menn. Nå finnes det også en biologisk forklaring på hvorfor intuisjon blir oppfattet som en kvinnelig egenskap:

- Hjernebjelken, broen som ligger mellom de to hjernehalvdelene våre og styrer informasjonen i hjernen vår, er større hos kvinner enn hos menn. Dersom man skal forklare en idé eller en følelse fra hukommelsen, må man bruke begge hjernehalvdelene, og informasjonen må passere gjennom hjernebjelken. Hvordan hjernehalvdelene jobber, kan man måle med EEG. Biologisk har altså kvinner et fortrinn. Hjernen utvikler seg imidlertid gjennom hele livet, de to halvdelene samarbeider bedre og bedre og hjernen blir mer spesialisert. Så fortrinnet blir borte, hvis man ikke bruker verktøyene sine, sier forfatter Grethe Holtan.

I sin nye bok refererer Holtan til “den overlegne kvinnelige intuisjon”:
- Vi kvinner tar vare på flere enn oss selv, mens menn jobber mer solo. Vi er opptatt av helhet, av at alle har det bra, å kommunisere. Vi catcher ting sterkere enn menn. Også historisk og tradisjonelt har det vært kvinner som har fått mest trening i sosialt samspill. Er det fordi menn har mer makt at vi kvinner har lært oss å jobbe sterkere med uformell makt? spør hun retorisk.

Slik trener du opp intuisjonen din

Artist Marian Aas Hansen:
- Jeg stoler på intuisjonen

- Når jeg får en henvendelse om jobb, så vet jeg omtrent med en gang om jeg skal si ja eller nei. Det kommer en sånn følelse, dette kan vi gjøre noe med eller dette er ikke noe for meg. Jeg kjenner at kroppen reagerer, det enten knyter seg eller bruser. Det er fascinerende.
- Jeg har blitt tryggere på det jeg er god på etter hvert. Det har tatt år med erfaring. Så deilig det er å bli eldre og ha den erfaringen i sekken! Nå handler det om å være tro mot og stole på den jeg er og det jeg kan. Jeg har gått den lange veien, og har lært av alle de gangene jeg har forholdt meg til en lignende situasjon. Jeg kan nå se mønstre, og er mer bevisst. Når den følelsen virkelig setter inn og alt i meg sier at dette er viktig å jobbe for, få endret, da stoler jeg fullt og helt på min intuisjon og går etter den. Med årene har jeg også lært meg å sette pris på meg selv. Hva er bra for meg? Inni meg, så sier det ifra. Jeg slipper å gå så mange runder. Når det sier neeeiii inni hodet mitt og magen knyter seg, da lytter jeg.

 


Artist og programleder Mia Gundersen:
- Bruk den for hva den er verdt!

- For meg er intuisjon min feminine kraft, den er det ultimate av det feminine. Det dreier seg om å ha en kontakt med det sjelelige i deg selv, den delen som ikke er fysisk. Når du kjenner at noe er feil, men ikke vet hvorfor - da er du i kontakt med ditt høyere jeg, det udefinerbare som alle religioner prøver å fange.
Intuisjon er når du kobler deg på informasjon som du har sanket og det som jeg tror er den universelle informasjonen. Jeg tror at alt som er levende på jord kan koble seg på den. Tenk deg energien som et hologram. Alt finnes der, selv om det brytes opp. Å bruke intuisjon er å være i kontakt med det universelle som vi er en del av. Denne gåten har vi ikke løst ennå.
Menn har ikke like mye intuisjon som oss. Men i andre kulturer, når det kommer til åndelighet og spiritualitet, så er det menn som styrer. De har den sterke eiertrangen og de ser det guddommelige i oss kvinner som truende. Historisk sett har intuisjon blitt latterliggjort. Det er på grunn av de patriarkalske strukturene, vi kvinner har ikke blitt anerkjent. Det har vært en ubalanse. Jeg mener at intuisjon er den sterkeste feminine delen av oss. Hvis vi skal gjenvinne vår feminine kraft, må vi bruke den for det som det er verdt!

- Jeg tar mange avgjørelser basert på intuisjon. Det hender jeg får tilbud det kan være lett å slenge seg på. Men så kjenner jeg at noe er feil, at noe holder meg tilbake. Da analyserer jeg den motstanden. Er dette redsel? Hva er det? Jeg har en fantastisk manager jeg kan diskutere alt med. For vi er jo fornuftige jenter, og penger skal vi tjene.
Intuisjonen min er uten tvil blitt sterkere med årene. Jeg har forsøkt å overprøve den, men kjenner rent fysisk at det har vært feil. Jeg blir rett og slett syk av gale beslutninger.

 

Komiker Lene Kongsvik Johansen:
- Intuisjonen min sier ifra

- Intuisjon er vanskelig å forklare. Det er som en slags anelse, at man “ser” noe med tankene. Intuisjon er selvfølgelig viktig for meg når jeg jobber med skriving og formidling av tekst, og i arbeidet med karakterer.
Når jeg begynner på et nytt prosjekt og har “tenning” på noe, for eksempel en ny karakter eller en tekst for scenen, er det intuisjonen som sier meg at her er det noe som har livets rett, her er det noe. Det er som om jeg aner konturene av noe som på en måte finnes i meg allerede, før jeg har laget det. Det er som å stikke spaden i jorden og kjenne at den treffer noe, og så består jobben i å grave det frem, jobbe det frem, bit for bit, ord for ord. Når jeg jobber med manus, endrer jeg et utall ganger i teksten, skriver, stryker, flytter, flytter tilbake, setter komma, tar det bort, styrt av intuisjon. Intuisjonen sier tommel opp eller tommel ned: "Birgitte ville ikke sagt det sånn, men mer sånn", "denne setningen ligger på tvers i munnen på Wenche, hun trenger en saftigere formulering..."
Det er følelser og analyse i en virksom miks - og det beste jeg vet - når jeg er på sporet av noe og får det til sånn som jeg har sett det for meg.

 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...