Høysesong for influensa og kraftige forkjølelser kommer gjerne på høsten og vinteren.
Symptomene kan være ganske like, men det er spesielt en ting som skiller de to.

Spesialist i allmennmedisin, Thorleif Jansen i legetjenesten KRY, forklarer forskjellen på influensa og forkjølelse.
© KRY NorgeSymptomer på influensa
- Typiske symptomer på influensa er tørrhoste, hodepine, kroppsverk og noen ganger oppkast og diare, sier lege Thorleif Jansen i Kry Norge.
- Forskjellen på en kraftig forkjølelse og influensa, er at influensaviruset gir høyere feber, forklarer Jansen videre.
- Hvis du har hatt høy feber i tre-fire dager, som ikke går over, bør du kontakte lege, anbefaler han.
God håndhygiene
Jansen tipser også om å vaske hendene ofte, eventuelt bruke håndsprit og gjerne utsette et besøk hos noen som akkurat har vært syke.
- Dersom du selv blir influensasyk, så hold deg inne til du er helt feberfri - og host eller nys i albuen slik at du ikke sprer smitten videre til andre.
En sunn livsstil og gode matvaner kan også bidra til å holde influensaen unna, men hva gjør du hvis du allerede er blitt syk?

Gulrotsuppe med ingefær gjør godt for sjela og for kroppen.
© Getty ImagesLite, men sunt
Når man har blitt syk er det ikke alltid det frister å spise. Men selv om appetitten ikke er på topp, er det særdeles viktig å få i seg næring! Dette er maten du bør spise når du har blitt syk!
Studier viser at i løpet av feberperioden fungerer kroppens immunsystem mye bedre når vi spiser lite, men sunt. Sunn mat hjelper altså kroppen med å avgifte seg selv.
Sørg spesielt for å få i deg:
- Væsker som supper, juice og vann for å unngå dehydrering, som igjen gjør kroppen mer mottakelig for flere plager.
- Vitaminer fra frukt eller grønnsaker med de essensielle næringsstoffene og mineralene du behøver for å bli fortere frisk!
Kilde influensa-råd: Pressemelding fra NTB