Lena Paus Jensvoll vil gjerne gå ned omtrent 15 kilo, bli bedre trent og komme i bedre form.

© Privat

Lena fra Frisk Start har alltid funnet unnskyldninger for å slippe trening

Selv om hun får dårlig samvittighet er trening det første Lena Paus Jensvoll utsetter. Nå skal hun lære seg å bli glad i å trene!

26. mars 2017 av Merethe Hommelsgård

Frisk Start deltaker, Lena Paus Jensvoll fra Fredrikstad, har lenge drømt om å kunne knyte på seg løpeskoene, og virkelig glede seg til turen.

- Jeg vil bli skikkelig glad i løping, sier hun spent når Tara lurer på hva slags mål hun har satt seg for de neste 12 ukene.

Lena er en av to deltakere Tara har plukket ut til å være med på årets Frisk Start prosjekt, som ledes av lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand.

Med tett oppfølging fra treningskjeden Spenst, som er samarbeidspartner i prosjektet, får deltakerne og Taras lesere eksperthjelp fra dyktige trenere som kan svare på alt, enten du er nybegynner eller ønsker å nå et bestemt mål.

Førtiårskrisa

- Kanskje jeg unngår å bli tatt av "førtiårskrisa" hvis jeg blir med på dette, spøker Lena som fyller 40 år i september. 

Gjennom 12 uker skal hun og en annen deltaker følges opp av Berit Nordstrand, og endre sin livsstil for å få mer overskudd og energi.  

– Jeg ønsker meg mer energi, og jeg tror det har mye med maten og at jeg sitter mye stille å gjøre, sier Lena som beskriver at hun rammes av en slags tung energi som til tider gjør henne helt tom.

– En ting er det å gå ned i vekt, men det jeg virkelig gleder meg til er den mentale endringen. Å kjenne på den ”feel-good” vibben man får av godt kosthold og riktig trening, det blir skikkelig godt!

Dropper treningen

Lena tror hun er et godt eksempel på noe vi alle driver med i blant. 

- Trening er alltid det første jeg utsetter, jeg får det rett og slett ikke til, avslører hun.

- Jeg planlegger at jeg skal trene, men så er det alltid noe annet jeg må få gjort først. Ofte tenker jeg at jeg kanskje får mer lyst i løpet av dagen, men så rekker jeg det plutselig ikke, sier Lena oppgitt. 

Det ender ofte med dårlig samvittighet.

- Etterhvert dropper jeg hele treningen og går ikke engang en liten spasertur, sier hun oppgitt. Det er dette hun ønsker å ta tak i først.

- Den formen for trening jeg har lyst til å drive med, er en hvor jeg ikke behøver å være avhengig av et treningssenter. Det finnes så mange fine steder å løpe i nærheten av der jeg bor – det er bare så synd å ikke kunne benytte meg av det, men det skal jeg få gjort noe med nå. Jeg skal bli glad i trening, lover hun.

Lavkarbo, høykarbo eller 5:2

Den største utfordringen for Lena blir å innarbeide seg gode treningsrutiner -og faktisk holde på dem. 

- Jeg kan være flink med trening og kosthold i perioder, og jeg har faktisk ganske mye kunnskap om hvordan jeg burde trene og spise. Det er ikke sånn at det kommer som noen overraskelse hva jeg må gjøre for å komme ned i vekt, men det er lett å bli distrahert, utsette eller finne på unnskyldninger, forklarer hun.

Lena trekker dessuten frem et annet velkjent problem. 

- Det finnes så mange dietter der ute! Hva skal man velge? Hva fungerer, og er sant egentlig? Lavkarbo, høykarbo eller fasting med 5:2 dietten? Det blir litt forvirrende til slutt!

Slik finner du kostholdet som passer deg!

Det er en av grunnene til at Lena har så stor tro på Berits konsept. Et konsept Lena kaller ”back to bascis”. 

- Det er ikke noe ekstremt over det – bare masse sunn mat og grønnsaker, sier hun. 

- Gode matvaner skal videreføres til familien også, sier Lena.

© Privat

Bli bevisst som familie

Lena er gift og har to jenter på 8 og 12 år, som hun ønsker å være et godt forbilde for. Den ene datteren har dessuten diabetes type 1, så det ligger også en alvorlig tanke bak hennes deltakelse i Frisk Start.

- Jeg vet at opplegget til Berit Nordstrand vil være hensiktsmessig for henne, med tanke på muligens noe redusert insulinbruk, forklarer Lena.

- Vi skal som familie bli mer bevisst på hva vi spiser. Det finnes så mange produkter som inneholder enormt mye sukker. Dette er en skjult felle mange går i, i hverdagen, tror Lena.

Lena jobber som selvstendig næringsdrivende med eget agenturfirma for møbler og interiør. Hun jobber derfor mye hjemmefra og det blir en del sitting ved PC i løpet av dagen. 

- Hverdagsaktiviteten må økes, og jeg må bli bedre til å ta vare på meg selv, men bortsett fra at jeg sitter mer stille enn det som er anbefalt, er ikke jeg uforsiktig med søtsaker, forklarer hun. 

Jeg fråtser ikke, men noen ganger spiser jeg nok større porsjoner enn det jeg burde, innrømmer Lena. 

Dele reisen med leserne

- Jeg skulle gjerne ha gått ned omtrent 15 kilo, bli bedre trent og komme i bedre form. Jeg har hatt den samme vekta de siste 10 årene, og det er jevnt fordelt på kroppen. Å bli med på dette legger et ekstra press på meg, for å en gang for alle ta tak i dette. Etterpå må jeg bare la resultatene mine drive meg videre, sier Lena.

Hun er veldig glad for at hun får muligheten til å dele fremgangen sin i prosjektet med Taras lesere. 

- Jeg skal dele det vanskelige, og jeg skal dele det fine. Tingene som skjer underveis er ikke nødvendigvis bare fryd og gammen. Det er viktig med ærlighet og det å by på det menneskelige.

I fjorårets serie gikk trebarnsmor Wenche Handrum (44) ned hele 14 kilo, fikk tilbake livsgleden og troen på seg selv.

Langvarig motivasjon er det Lena ønsker å oppnå. Hun drives av resultater og håper at når hun først kan komme i gang, vil resten bli enklere. Hun synes tanken på å tilpasse seg et nytt kosthold og en aktiv hverdag høres helt greit ut.

 - De første 12 ukene er bare starten, det er klart det blir vanskeligere etter prosjektet er over. Det blir spennende å se hva slags forandringer kroppen går gjennom, avslutter hun.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...