Slapp av feil mat:
Slapp av feil mat:

Marita følte seg ikke på topp og hadde trøbbel med motivasjonen og energinivået. - Vi lever nemlig i symbiose med bakteriefloraen vår i magen, som igjen programmerer hvordan vi har det i hodet, forklarer Berit Nordstrand.

Hvordan maten faktisk påvirker humøret ditt

Føler du deg slapp og nedfor bør du se tilbake i tid, det kan være senvirkning av det du har spist. Tara Frisk Start-Marita forklarer hvordan hun opplevde det.

30. april 2017 av Marita J. Sivertsen

Tara fulgte leserne Marita J. Sivertsen og Lena Paus Jensvoll gjennom 12 uker mens de endret sin livsstil med «Tara Frisk Start».

Underveis fikk de oppfølging av lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand, Eureka kiropraktikk og treningskjeden Spenst.

Marita Sivertsens blogginnlegg fra Tara Frisk Start 2017:

Det gikk jo så fint

Jeg har jo tidligere snakket om at jeg gjerne vil være ærlig om det som skjer med meg, og det har jeg tenkt til å fortsette med. 

Det har sakte men sikkert gått litt nedover siden påske. Det gikk jo så fint og jeg tok gode valg. Jeg har til og med begynt å få synlige resultater! For hver uke med nytt oppdrag, synes jeg det bare var enkelt... Kutte sukker og lage sunn kake på bursdagen min, dørstokkmila som ble overvunnet gang på gang og bunaden som plutselig begynte å passe litt bedre etter en påske som også besto av gode valg.

Men så fikk jeg en liten forkjølelse, og allergien jeg har pådratt meg i voksen alder, tappet meg for energi føles det som.

Til tross for dårlig allmenntilstand, fortsatte jeg likevel med gode valg helt til det rakna litt forrige uke. Da klarte jeg ikke stå i mot lengre, og gav etter for ønsket om å spise "skrot", selv om det ikke var "skrotmatdag" (en dag da man kan spise det man har lyst på). For meg er det viktig å kunne skrote litt en dag i uka, med ting jeg ellers ikke spiser. Så slipper jeg å tenke at jeg aldri skal spise det igjen. Vanligvis holder det med den ene dagen, men ikke denne gangen.

På potetgulljakt

Så da min samboer hadde reist bort i forrige uke, sendte jeg en SMS lydende "HVOR er potetgullet du gjemte på forrige skrotmatdag?" Det ville han jammen ikke si (som den gode støttespiller han er), og da bestemte jeg meg for å "straffe" ham med å dra å kjøpe ostepop, sjokoladecookies og en cola. Nå skulle han få svi! Men den som fikk svi var meg... 

Dette skjedde på en fredag, og påfølgende mandag var det veldig tungt å komme seg på styrketrening. Jeg var der, (bare se bildebevis under), men onsdag måtte jeg avlyse treninga. Jeg kjente meg fysisk dårlig og de gode valgene kom ikke lett. Jeg hadde ingen energi.

Jeg gikk rett i kjelleren, men hvorfor gjorde jeg det?

Ikke mat "bøllegjengen"

Denne uken (uke 5) fikk vi møte Berit Nordstrand, noe jeg gledet meg veldig til, men gruet meg nok også litt. Jeg synes ikke jeg hadde vært flink nok med maten, og var litt skuffet over det. Men av erfaring vet jeg det er godt å snakke med henne om det man står litt fast på - og denne gangen var intet unntak!

Berit kunne forklare meg hvorfor jeg ikke følte meg på topp og hadde trøbbel med motivasjonen og energinivået. Vi lever nemlig i symbiose med bakteriefloraen vår i magen, som igjen programmerer hvordan vi har det i hodet. (Dette kommer det mer om i uke 6!)

De dårlige bakteriene, eller "bøllegjengen" om du vil, vinner kampen om du fortsetter å mate dem! Og de vil ha mer, og mer! Jeg må istedet fokusere på "de gode hjelperne" som trenger riktig drivstoff til å gi et godt grunnlag for trivsel og livslyst. Og det er jo den Marita jeg vil ha mer av, sprudle-Marita, med overskudd.

Og nå har jeg kjent det på kroppen; å fete opp bøllegjengen gir dårlig "jordsmonn" for meg selv, de trekker ned rullegardinen og forsurer for meg oppe i hodet. 

Det gode jordsmonnet

Jeg ønsker å gi meg selv et godt jordsmonn (god bakterieflora), ved å mate de gode hjelperne mine, og være mer glad rett og slett. Jeg skriver dette med "gode hjelpere", for det gjør det lettere for meg å visualisere det som skjer, kanskje det gjør det for noen av dere også?

"La din mat være din medisin" sa Hippokrates (tror jeg), og jeg vil hvertfall gjerne begynne å fokusere på "de gode hjelperne".

Og faktisk hvis du slutter å mate den "dårlige gjengen", vil disse bli arbeidsledige, gå ut i blodbanen for og lete etter andre arbeidsoppgaver. Og trener jeg styrke da, vil de tenke, "hei, her er en oppgave jeg kan bli med på, jeg blir en del av denne muskelgjengen".

Fiffig, ikke sant?

Møte med Berit Nordstrand og Frisk Start-Lena hos Tara denne uken!

© Foto: Vegard Støten

Ha løsningene klare

For meg handler Tara Frisk Start mer om å ta vare på meg selv og kjenne på livslyst enn å gå ned så mye i vekt. Selv om det er en hyggelig bonus i denne livsstilsendringen.

Det er ikke alltid lett med en slik endring, og spesielt ikke når jeg føler energien ikke strekker til, når overskuddet er borte. På dager med lite energi, orker jeg rett og slett ikke å bake knekkebrød, men da tenker jeg at jeg trygt kan velge Berit sine knekkebrød. Ellers gjelder det å ha noen enkle løsninger i frysa klar, fra bedre tider!

Et annet tips jeg fikk fra min samtale med Berit, var å ha litt smart sjokolade i bakhånd. Personlig liker jeg Berit sin egen sjokolade, men det finnes sikkert andre gode løsninger også.

Nå vet jeg hvilken gjeng jeg vil mate for å gi et godt jordsmonn i magen min! Jeg vil mate dem med det jeg har lært av Berit til nå, naturlig søtning, økologisk spelt og urkorn, mer grønnsaker, mer fisk og økologiske bønner, linser og kikerter.

Sånn kan jeg blomstre som den fargerike, flotte blomsten, Berit sier jeg er! Tenk sammen kan vi bli en hel blomstereng!

Sprudle-Marita:
Sprudle-Marita:

Riktig næring betyr mer enn man tror for humøret!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...