Berit Nordstrand: Frisk Start uke 3
© Mats Widén

Frisk Start uke 3: Få i deg mer grønnsaker

Øk inntaket av plantekraft! Her kommer "Tara Frisk Start" del 3, fra lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand.

10. april 2017 av Berit Nordstrand

Frisk Start-serien ledes av lege, kostholdsekspert og Tara-spaltist Berit Nordstrand, som har ansvar for våre to Frisk Start-deltakere Lena Paus Jensvoll og Marita J. Sivertsen.

Deltakerne skal totalt legge om livsstilen sin, og får tett oppfølging fra Nordstrand og treningskjeden Spenst, som er samarbeidspartner i prosjektet.

Uke 3:

Så fint at du fortsatt henger med! Nå har du byttet ut hvitt sukker med naturlig sødme i uke 1 og raffinert mel med fullkorn i uke 2. Det er supert! 

Oppgaven denne uken er å øke inntaket av plantekraft – ta for seg av naturens spiskammer. Kroppen din vil takke deg for endringene du gjør og belønne deg med mer energi, bedre humør, færre ”vondter” og betennelser, glattere hud og en smalere midje.

Skadelig gnistregn

Når næringsstoffene forbrennes til energi, dannes det ”gnister” som kalles frie radikaler eller oksidanter. Slikt gnistregn kan gi mange helseplager, blant annet hjerte-karsykdom. 

Gnistregn kan også påvirke arvestoffet vårt – DNA-et i cellekjernen – selve genboken. Hvis endringene skjer i den delen av genboken som beskriver prosedyren for celledeling, kan vi få tilløp til kreft. Gnister forårsaker også aldring – vi ”ruster” og får rynker. 

Ja, til og med metthetssenteret ruster og blir mindre følsomt for metthetshormonene hvis ikke gnistregnet slokkes. Da er det ikke rart vi spiser oss til stadig flere kilo og en mer omfangsrik midje. Men naturen vet heldigvis råd.

Plantekraft som beskytter

Byggeklosser som beskytter plantene mot solskade, tørke og sykdom, beskytter også deg. Antioksidanter beskytter arvestoffene i cellene dine mot gnistskade, påvirker cellekommunikasjonen, hjelper til ved cellefornyelse og demper produksjonen av irriterende betennelsesstoffer. 

Antioksidantene har dessuten ”antirynkekraft” og gir utslag på badevekta ved at metthetssenteret blir mer følsomt. Antioksidanter kan til og med gi en humør- og energiboost.

Grønnsaker, frukt og bær bidrar med både antioksidantkraft, fiber, fettsyrer, protein, langsomme karbohydrater og en hærskare nyttige vitaminarbeidere og mineralverktøy. 

Blåbær er en favoritt som kan slukke gnister, dempe produksjonen av betennelsesstoffer fra hissige bukfettceller, bedre insulinfølsomheten og kolesterolverdiene, sette fart på fettforbrenningen og redusere mengden bukfett.

Avokadoen er proppfull av nyttige næringsstoffer og kan gi liknende helsegevinster.

Frisk Start uke 3: Grønnsaker, frukt og bær

Frisk Start uke 3: Grønnsaker, frukt og bær

© Getty Images

Sett fart på forbrenningen

Blåbær og avokado er ikke alene om å ha positiv effekt på forbrenning og bukfett. Studier viser at økt inntak av frukt og grønt gir vekttap hos både voksne og barn. 

Dette er nemlig matvarer som inneholder mye vann og fiber (noe som gir god metthetsfølelse), har relativt få kalorier og gir lav blodsukkerbelastning. Mer fiberrike grønnsaker betyr økt vekttap og smalere midje. 

Nedbrytning av fiberrik mat i seg selv fører til et visst kaloriforbruk uten at du beveger en eneste muskel. Det blir ganske enkelt lettere å opprettholde en stabil trivselsvekt på fiberrik mat.

Se kort videosnutt med Berit da hun forteller om Mat for bakterie-mons

Mer plantekraft, fiber og smak – så lett er det

Her får du noen tips til å utnytte naturens spiskammer på best mulig måte:

  • Beregn to håndfuller grønnsaker per håndfull animalsk protein (kjøtt, fisk, egg)
  • Sats på å få i deg 2-3 typer grønnsaker med forskjellig farge til hvert måltid
  • Spis råkost som forrett eller tilbehør
  • Bland hakkede grønnsaker i gryteretter eller tilbehør som quinoa og linser
  • Varier tilberedningsform – grønnsaker kan nytes rå eller dampes, kokes, stues eller bakes. Husk at litt fett øker næringsopptaket
  • Lag salat, suppe eller wok
  • Lag deilige og næringsrike smoothies

Se også: Kort videosnutt om Luke Leukocytt og immunforsvaret ditt

Krydre livet!

Ikke glem å krydre både hverdagen og maten. Bokstavelig talt. Krydder og urter er ikke bare en kilde til smak og ren nytelse.

Mange sorter er proppfulle av antioksidanter og kan ha betennelsesdempende effekter. Sterkt krydder som chili og karri, kan muligens også øke energiforbruket og forbrenningen selv om effekten er beskjeden.

Enkelte studier har vist at gurkemeie kan bremse fettlagringen. Gurkemeie ser også ut til å øke insulinfølsomheten. Så krydre livet litt mer! Med blant annet hvitløk, chili, ingefær, sort pepper, kanel og gurkemeie.

Prøv også disse oppskriftene:

Grepene du har tatt til nå har stor betydning for livskvaliteten din fremover. Veien videre blir spennende! På tre uker har du skapt vaner som gjøre både menyen og livet mer fargerikt!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...