© tara.no

Er supermat egetlig så supert?

Jeg er skeptisk til superfood-pulver og detox. Trolig renser det bankkontoen bedre enn det renser kroppen, skriver ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

14. mars 2013 av Cathrine Borchsenius

De som har funnet på begrepet «superfood» har gjort noe genialt. Bare ordet er jo fantastisk!

Supermat, mat som gjør oss supre, fantastiske, uovervinnelige! Jeg elsker begrepet, men som god gammeldags ernæringsfysiolog må jeg innrømme at jeg ikke bare er overstrømmende begeistret for superfood.

Det er helt klart mye bra med superfood, men det er også en del som ikke er fullt så bra.

To typer supermat

For meg finnes det to typer supermat:

1. Naturlig mat, stappfull av næringsstoffer.
2. Pulver laget av en blanding av uendelig mange ingredienser næringsstoffer som vi vet eller tror er bra for oss.

Problemet med «super-pulver» er bare at selv om vi vet at mange av disse ingrediensene er bra for oss hver for seg, så er det ikke dermed sagt at det er sunt eller enda sunnere å blande alt dette sammen. Kanskje er det snarere tvert imot?

Kanskje er det slik at ved å blande en haug med ingredienser og næringsstoffer, vil disse sammen ha en virkning som absolutt ikke er bra for helsa?

Det trenger ikke være slik, men det er heller ingen forskning som tilsier at det IKKE er slik.

Derimot har det blitt forsket en del på kosttilskudd. Der har man har sett at mens mat som er rik på antioksidanter reduserer risikoen for kreft, kan tilskudd av antioksidanter i pulver- eller pilleform ha motsatt effekt, altså øke risikoen for sykdom. Det behøver ikke være slik med superfood-pulver, men det kan hende. Dette er en av grunnene til at jeg foreløpig ikke gir tommelen opp til superfood i form av piller og pulver.

Slanker lommeboken

En annen grunn til at jeg er litt småskeptisk til en del av pulveret og pillene som er å få kjøpt, er at det er så utrolig dyrt! For en stund siden traff jeg ei jente som var helt fortvilet: Hver gang hun besøkte sin nærmeste superfoodbutikk, fikk hun beskjed om nye typer pulver hun bare ”måtte” ha. Pulver som renset tarmen, pulver som virket oppkvikkende, pulver som var bra for huden osv. Jeg tror det er mange som denne jenta der ute. Folk som så gjerne ønsker å leve sunt, og som har vondter og plager de gjerne skulle ha blitt kvitt. Da er det lett å hoppe på superfood-karusellen.

Selv om jeg er skeptisk til pulver og piller, er jeg overbevist om at superfood i form av naturlig mat, har noe for seg. Bær, nøtter, og spirer, er eksempel på slik mat. Mat som fra naturen er sprekkfull av sunne næringsstoffer. Mat de fleste av oss gjerne kunne spist mye mer av! Strekker vi den litt lenger, kan vi inkludere grønnsaker, fisk og helkorn i denne kosten, og vips har vi fått et kosthold full av næringsstoffer og naturlig supermat. Denne typen supermat er noe jeg heier på, og som jeg gjerne anbefaler videre!

Trenger ingen detox-kurer

I likhet med ”supermat” er  ”detox” også et ord fylt av håp og løfter om en sunnere, renere og friskere kropp. I forrige uke var jeg på et fantastisk spaopphold, der jeg etter en deilig ansiktsbehandling satt i hvit badekåpe foran peisen og drakk te. Detox-te, full av håp og løfter om hvor avgiftet jeg skulle bli av å drikke den. Deilig te, sunn som bare det, men avgiftet ble jeg vel ikke akkurat.

Teorien bak de fleste detox-kurer er at vi skal hjelpe kroppen vår til å bli kvitt skadelige giftstoffer som vi får gjennom mat, drikke og miljøet rundt oss. Når vi får kvittet oss med disse giftstoffene, vil vi ha en sunnere og mer velfungerende kropp. 


Dette høres i grunnen litt logisk ut. Men det ikke alle vet, er at kroppen har et fantastisk avgiftningssystem selv. Huden, nyrene, tarmen og leveren er alle organer som sørger for en effektiv avgiftning og fjerning av avfallsstoffer. Med mindre vi er syke og disse organene ikke virker som de skal, trenger vi altså ingen detox-kurer.

Ingen beviser

Til tross for at det finnes utallige forskjellige typer detox-kurer og
-behandlinger, så er det vel foreløpig ingen som har kunnet bevise at det er mulig å bli kvitt giftstoffer gjennom en detox-kur, eller at en detox-behandling vil føre til bedre helse og mer overskudd. Men det en detox-kur gjerne fører til, er en vektreduksjon. Dette kan for mange være ønskelig, men denne vektreduksjonen er et resultat av at du får i deg mindre kalorier enn du forbruker, ikke at du ”avgifter” kroppen.

Jeg heier verken på superpulver eller detox-kurer, men tror at mange av oss innimellom kan ha godt av å ta litt tak i våre egne mat- og levevaner. En liten livsstilsomlegging, eller kall det gjerne en ”superkur” der vi fyller på med naturlig supermat, holder oss unna søppelmat, og lader batteriene med massevis av søvn og trening. For noen kan det sikkert også være lurt med en ”naturlig avgiftning” i form av mindre eller ikke noe alkohol. Topper du det hele med en porsjon mindre stress, en haug med frisk luft, og en god mengde tid sammen med folk som fyller deg med energi istedenfor å tappe deg for krefter, ja da har du gitt deg selv mye mer enn du noen gang vil oppnå gjennom detox og pulverkurer.

Begreper:

Superfood/supermat

Definisjonen på superfood, eller supermat som noen også kaller det, er mat som inneholder spesielt mye næringsstoffer, antioksidanter, mineraler og/eller fiber, og skal spises i rå form. Råvarene skal ikke være oppvarmet mer enn til 40 grader. Superfood inkluderer bær, urter, krydder, alger, frø, kjerner, frukt med mer, som du kan kjøpe i form av kosttilskudd i helsekostbutikker. Det kan for eksempel være pulver som du kan spise sammen med frokostblanding eller i smoothies.

Raw food

Et norsk ord for begrepet er ”levende mat”, fordi man tenker at næringsinnholdet i maten fortsatt lever når du spiser den. De som sverger til raw food-dietter mener at mat bør spises rå. Ved oppvarming over 40 grader forsvinner 30-90 prosent av næringsstoffene. De fleste raw food-dietter er vegetariske.

Detox

Begrepet betyr avgiftning eller utrensing, og bygger på prinsippet om å rense kroppen for avfalls- og giftstoffer. En rekke helsekostprodukter som selges i Norge lover denne effekten, og selges i form av pulver, piller, te, juice, oljer, etc.

 

© tara.no

Cathrine Borchsenius er klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder av nettstedet BraMat.no

 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...