Dropp vorspiel for helsen

Tar du noen drinker med venner før du går ut, drikke du mer, og øker risikoen for skadelige følger av fylla.

11. november 2012 av Maria Aavatsmark

Du trodde kanskje at ved å starte kvelden med noen billigere polvarer så blir en potensiell dyr kveld på byen billigere? Dessverre fungerer ikke vorspielstrategien helt etter boka, konkluderer sveitsiske forskere.

Drikker dobbelt så mye

En ny undersøkelse viser nemlig at unge mennesker som hadde vært på vorspiel slett ikke drakk mindre ute. I stedet klarte de å helle i seg nesten dobbelt så mye som unge som gikk rett til et utested, ifølge forskning.no.

Ikke nok med det. Vorspiel øker også risikoen for fyllesjuke, blackout, uplanlagt stoffbruk, ubeskyttet sex, skader og hærværk. Spesielt ser vorspiel ut til å ha spesielt stor økning i risiko for bakrus og blackout, konkluderer forskerne i en artikkel i tidsskriftet Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Ikke personrelatert

Nysgjerrige på konsekvensene av vorspiel, fulgte forskerne de nattlige aktivitetene til 183 unge damer og menn hver torsdag, fredag og lørdag i fem uker etter hverandre. På fem ulike tidspunkter i løpet av disse kveldene og nettene fikk deltagerne et lite, enkelt spørreskjema tilsendt på telefonen. Oppgaven var å fylle ut hvor de befant seg og hvor mye de hadde drukket. Dagen etter skulle de også rapportere om eventuelle problemer.

Forskerne analyserte så sammenhengene mellom vorsing, totalt alkoholkonsum og uheldige følger. Resultatene viste altså at førfesten økte risikoen for et større alkoholkonsum på byen. Resultatene kan ikke skyldes at det bare er visse typer mennesker som førfester, og at disse generelt drikker mer enn andre, mener forskerne. Siden de fulgte hver deltager flere kvelder, kunne de sammenligne hvordan det gikk med samme person med og uten oppvarmingsfest. Og da viste det seg altså at selve vorspielet var utslagsgivende.

 - Lytt til kroppen

- Overdrevent forbruk av alkohol og uheldige konsekvenser er ikke relatert til typen mennesker som før-drikker, men heller til selve praksisen med å før-drikke, sier forsker Florian Labhart fra Addiction Switzerland.

 - Før-drikking er et ødeleggende drikkemønster som ser ut til å lede folk til å legge sammen to drikkeanledninger - én hjemme fulgt av én ute, og som generelt resulterer i overdrevent alkoholinntak, sier Labhart.

 Han mener at unge mennesker bør holde styr på hvor mange drinker de tyller i seg på de ulike stedene, og råder de drikkende til å lytte til kroppens signaler, drikke sakte og unngå drikkeleker og liknende.

Kanskje er du også interessert i...