Kvinne på mobilen

For mange er mobilen en tidstyv om morgenen. Det kan være en helsegevinst å legge den til side og prioritere dagens viktigste måltid.

© Getty Images

Dropp mobilen og få en sunnere start på dagen

Vi sitter i opptil to timer på mobilen i stedet for å spise frokost, viser en spørreundersøkelse. Å droppe mobilen er en av flere ting du kan gjøre for å få en sunnere start på dagen.

20. august 2021

Vi nordmenn mener frokost er sunt og viktig, men likevel sliter mange med å få i seg frokost. I følge en spørreundersøkelse, som er utført av Yougov for Herbalife Nutrition, ønsker nordmenn flest å få i seg frokost på morgenen, likevel oppgir 15 prosent at de heller sitter på mobilen og hele 4 av 10 bruker opptil to timer på skjermen.

– Her tror jeg vi må ta en titt på prioriteringene våre. Det kan være mange årsaker til at vi dropper frokosten, men mobilen bør ikke være en av dem. Velg frokost, ikke Facebook, oppfordrer Mia Bergmann, nordisk sjef i Herbalife Nutrition. 

Derfor bør du ikke droppe frokosten!

Mia Bergmann nordisk sjef i Herbalife Nutrition.

Frokost er et måltid vi bør prioritere, blant annet for å unngå å spise mer enn nødvendig i løpet av dagen, mener Mia Bergmann, nordisk sjef i Herbalife Nutrition.

Disse tingene hindrer oss i å spise frokost

Mobiltelefonen er ikke det eneste hinderet. Vi har for dårlig tid, er for trøtte og har liten matlyst. Enkelte nordmenn mener også de kan gå ned i vekt ved å droppe frokosten, i følge undersøkelsen.

At vi går ned i vekt ved å droppe frokosten er det imidlertid lite som tyder på, og i noen tilfeller kan det faktisk virke mot sin hensikt.

– Dropper du frokosten, kan det til og med føre til at du blir mer sulten utover dagen og dermed spiser mer. Det beste er å finne en frokost som kroppen din setter pris på, og som gir deg den energien du trenger på morgenen, sier Bergmann og fortsetter:

– Trøtthet og dårlig tid kan nok de fleste kjenne seg igjen i. Et godt alternativ kan derfor være å tilberede frokosten dagen før. Opplever du manglende matlyst er det likevel viktig at du får i deg noe. Det handler i stor grad om vaner, og du kan venne kroppen til å bli sulten om morgenen.

Kjøleskapsgrøt: Frokosten som lager seg selv!

Frokost på døra

I løpet av koronatiden har stadig flere bestilt frokost på døra, og hele 70 prosent av befolkningen svarer at de ville betalt for å få levert frokost på døra. 1 av 5 er villig til å betale opptil 200 kroner.

– Ulempen er at det kan bli dyrt i lengden, men jeg synes det er fint at man finner løsninger som passer seg, og som forhåpentligvis bidrar til å øke frokostinntaket, sier Bergmann.

Flere svarer også at de ikke spiser frokost fordi de verken får det servert på sengen eller på jobb.

– Selv om vi vil ha det enkelt, bør vi ikke være avhengig av at andre disker opp frokost til oss på sengen. Å innføre frokostrutiner på arbeidsplassen kan imidlertid være en fin løsning, sier Bergmann.

Bensinstasjon-frokost

Mennene topper statistikken når det gjelder usunne frokoster. Hele 12 prosent menn, i forhold til 6 prosent kvinner, oppgir at de spiser kake, boller, muffins eller pølse til frokost.

– Jeg anbefaler virkelig å bytte ut bakevarene og pølsene med andre alternativer som frukt, yoghurt, smoothie eller shake. Det er like raskt og gir deg mye bedre konsentrasjonsevne gjennom dagen. I tillegg sparer du deg for unødvendige kalorier.

Det er selvfølgelig greit å unne seg en bolle til frokost inni mellom, men det burde ikke bli et daglig frokostmåltid. Stå opp litt tidligere, reduser skjermbruken og sett av noen minutter til å få i deg en god og næringsrik frokost, tipser Bergmann.

Dette spiser nordmenn til frokost:

  • Brødmat 63%
  • Egg 36%
  • Knekkebrød 35%
  • Havregrøt 29%
  • Yoghurt 28%
  • Frokostblanding 27 %
  • Frukt 23%
  • Smoothie/shake 11%
  • Kake, bolle, muffins eller pølse 9%
  • Måltidsbarer 4%

Undersøkelsen er gjennomført på tvers av de nordiske landene, Sverige, Norge, Danmark og Finland, av et representativt utvalg mellom 18 og 74 år. Undersøkelsen hadde 4161 respondenter i Norden, og 1017 respondenter i Norge. Den er derfor representativ i de fleste fylkene.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...