© Getty Images

Derfor er vin sunt for deg!

– Både de som ikke drikker alkohol og de som drikker for mye, er mer utsatt for hjerte- og karsykdommer, hevder forsker.

18. august 2017 av Gunhild Bjørnsti

Avotre santé!», sies det i Frankrike når man skåler – et uttrykk som betyr «for din helse». Og litt vin gjør deg godt. 

Et glass med rødvin daglig virker positivt for hjertet, viser studier. Grunnen er antioksidanter generelt og procyanidin spesielt. 

Procyanidin er en polyfenolgruppe som også finnes i bl.a. mørk sjokolade, tranebær, epler, valnøtter og granatepler, og som virker gunstig på blodkarenes funksjon.

Vin kan forlenge livet

Professor og forsker Roger Corder ved William Harvey Research Institute i London har skrevet boken «Vindietten», og hevder:

– Daglig, moderat inntak av visse typer rødvin kan forlenge livet ditt – og virke forebyggende mot hjerte- og karsykdommer, diabetes og demens.

Han har forsket seg frem til at røde viner fra Madiran i Frankrike, laget på tannat-druen, har et ekstra høyt innhold nettopp av procyanidin. I tillegg har han funnet ut at de som er helt avholdende har større risiko for hjertesykdommer enn de som drikker litt. 

Med andre ord – både de som ikke drikker alkohol og de som drikker for mye, er mer utsatt for hjerte- og karsykdommer. Den gylne middelvei er en god leveregel, det vet vi!

Sikre deg god helse

På besøk hos SHA Wellness Medical Clinique i Albir i Spania, et av Europas mest prisvinnende medisinske spa, møter jeg dr. Vicente Mera.

– Litt god vin daglig gjør ingen skade, melk derimot, bør man ikke drikke, mener han.

Dr. Mera er en berømt spesialist på helse og næringsmidler i forbindelse med aldring. Han er en godt voksen mann uten synlige grå hår, og mener hans gode helse kommer av at han spiser makrobiotisk – kort fortalt er det lokale råvarer ut fra sesong, og aldri melkeprodukter.

– Mennesker har ikke behov for melk, og melk kan være med på å starte betennelser i kroppen, hevder Vicente. 

Spis hovedsakelig grønnsaker, korn, bær, frukt, fisk og sjømat. Med litt vann og vin til, hvis du liker det. Vin inneholder vitamin B1, D og C, og er langt bedre enn brus med mye sukker.

Spiste seg frisk

SHA Wellness ble grunnlagt av Alfredo Bataller Parietti som i 30 år slet med kroniske fordøyelsesproblemer helt til han spiste seg frisk. Kostholdsrådene fikk han av dr. Vicente Mera. Alfredo ble så takknemlig at han ville dele kunnskapen med andre, og har i dag et stort team som følger opp mennesker som vil bli bevisst egen helse. 

Forretningsmannen Stein Erik Hagen, som står bak Farris Bad og The Well, er en av tilhengerne, og er gjest på SHA mens jeg er på omvisning. Alfredo Bataller Parietti hilser jeg også på, en ydmyk mann som har funnet sin misjon via informasjon.

Å forholde seg til hva man spiser og drikker, er av største interesse for moderne mennesker. Marius Egge, eplebonde og siderprodusent, vil slå et slag for epledrikker.

– Epler har mye næringsstoffer, og bør være en viktig del av vårt kosthold. Vikingene hadde epler, og kroppen vår har vært vant med denne næringen i over 1500 år. Eplesukker gir langsom blodsukkerstigning, og eplesider er noe av det sunneste å drikke hvis man skal ha alkohol, påpeker han.

For å sjekke innholdet i varene beskriver Vinmonopolet sukker og alkohol på sine nettsider og i butikkene. 

Mange kvinner ser etter lavt sukkerinnhold og lavere alkohol, det er det lett å finne ut av. Er du opptatt av vin uten for mange tilsetningsstoffer, er økologisk og biodynamisk vin riktige alternativer. Spesielt for deg som kan få allergiske reaksjoner.

God helse – mer enn sunn mat

Helhetlig helse betyr å ta vare på hele deg, med fysisk aktivitet, meningsfulle interesser og ikke minst positiv holdning til livet. 

Gode relasjoner er særdeles viktig, og det å samles til hyggelige måltider, skaper glede. Og glede utløser endorfiner som gir en følelse av velvære. Endorfiner virker også lindrende og kalles gjerne «kroppens eget morfin». Kanskje vi på neste venninnelag skal bytte ut «skål» med «for vår helse»? 

Det å dele livets gode øyeblikk betyr så mye. Den latinske kulturen har lenge vært opptatt av dette. 

Vi kan unne oss det beste av livet: Yoga, turer i skog og mark, sol og bad, god mat og god drikke. Kroppen og sinnet vil takke deg med en følelse av livsglede og velvære. 


Nydelige viner du kan nyte med god samvittighet:

«Drikk» et eple om dagen:
«Drikk» et eple om dagen:

5581701 Egge Gård, Liersider 2014, Lier, Norge, kr 153,50 (Basis)

© Produsenten

Vurdering: Dette er en nydelig eplesider med kun 11 % alkohol og naturlig sødme. Den har flott duft av både friske epler, florale toner og urter. 

Sideren har frisk eplesmak med sitruspreg og urter. Kan nytes som aperitiff, til fiskeretter og kylling.

Björg Thorhallsdottir vin, lykkebobler
Lav på sukker og alkohol:

943001 Lykkebobler Brut Nature, Spania, kr 139,90 (Basis)

© Produsenten

Vurdering: Kunstneren Björg Thorhallsdottirs knastørre cava har kun 1 gram sukker per liter, og 11,5 % alkohol. 

Boblene byr på diskré duft av sitrus, eple og pære, og vinen smaker forfriskende av sitrus og eple. Passer ypperlig som aperitiff og til sushi, østers, hummer og fiskeretter.

Spa-vin:
Spa-vin:

7311601 Mustiguillo Mestizaje Blanco 2015, Valencia, Spania, kr 181,50 (BU)

© Produsenten

Vurdering: Her er en spennende spansk økologisk hvitvin som jeg smakte på SHA Wellness. Den er laget på en druemiks av den stedegne mersegueradruen, samt malvasia og viognier fra høytliggende vinmarker på 900 m.o.h., som bidrar til fin friskhet. 

Kjenn flott duft av hvite blomster, sitrus og hint av honning. Smaken er delikat med mye sitruspreg. Passer utmerket til fisk og skalldyr samt som aperitiff.

Sommerlig naturvin:
Sommerlig naturvin:

7484601 Kunstinteressert Kjæringvin rød 2015, Burgenland, Østerrike, kr 165 (BU)

© Produsenten

Vurdering: Kunstner Christopher Nielsen har tegnet etikett til biodynamiske viner fra produsenten Meinklang. Navnet er humoristisk og tiltenkt alle damer som er glade i kunst og vin! 

Kjenn fruktig duft med mørke skogsbær, krydder og florale toner. Smaken er leskende, og fint balansert med mørke bær og kryddernoter. Server den gjerne avkjølt! Passer til både retter av svin, storfe, vilt, kylling, sjømat og oster. 

Rødvin for hjertet:
Rødvin for hjertet:

7382401 Plaimont Terroirs de Tilhet La Réserve 2015, Madiran, Frankrike, kr 119,70 (Basis)

© Produsenten

Vurdering: Her er en vin på tannat-druen fra Madiran-området, rik på procyanidin som virker positivt for hjertet. Vinen dufter av modne, mørke bær som solbær og blåbær, samt et hint av tobakk og lakris. 

Smaken er saftig og rik på frukt og har frisk syre og bløte tanniner. Lang og krydret ettersmak. Passer til fisk, lam, lyst kjøtt og storfe, samt oster. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...