Deilig mat:
Deilig mat:

Lena trives godt med maten i livstilsprosjektet «Frisk Start» og opplever ikke et sug etter søtsaker. 

© Privat / Mats Widén

Derfor er små endringer store

Daler motivasjonen når vekten står stille? Frisk Start-Lena forklarer hvorfor du ikke må gi opp!

4. juni 2017 av Lena Paus Jensvoll

Vi følger Marita J. Sivertsen og Lena Paus Jensvoll gjennom 12 uker mens de har bestemt seg for å endre sin livsstil med «Tara Frisk Start». Underveis får de oppfølging av lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand, Eureka kiropraktikk og treningskjeden Spenst.

Blogginnlegg fra deltakerne kan du lese her på Tara.no, og denne uken skriver Lena om hvordan den nye livsstilen fungerer i praksis:

Når du skeier ut ...

Jeg har klart meg bra gjennom disse ukene, og opplever at innføring av et nytt bytte hver uke fungerer fint. Samtidig kjennes det veldig fint å ha en skrotmatdag. Jeg tror så absolutt at den dagen gjør at man lettere tar de endringene som skal skje hver uke.

Men det er ikke alltid like lett å følge opplegget fullt ut. Og noen ganger kan denne skrotmatdagen dessverre bli flere enn en.

Forrige uke var jeg i Spania på jentetur, og da ble det dessverre blitt litt skrotmatdag hver dag… Vin og deilig mat er noe man nyter i fulle drag når man er på tur. 

Endret tankegang

Likevel opplever er at jeg tenker meg mer om i forhold til før om hva jeg velger å spise. 

Tidligere var jeg slik at hvis jeg først skeiet ut, så gjorde jeg det til gangs, nå er det mer slik at jeg tenker over hva det kan være smart å spise, siden det nå blir mer vin enn det opprinnelig var tenkt. Jeg har med andre ord mer fokus på rette valg, slik jeg opplever det selv.

Vi har nå nettopp gjennomført uke 9 og uke 10 og det har etter hvert blitt mange endringer, de aller fleste går veldig fint, og er enkle bytter, men jeg opplever samtidig at det til tider kan bli mange endringer å ta hensyn til. Det er relativt mange fokusområder etter hvert, og alle blir ikke alltid like lett å følge.

Det å kutte sukker og hvetemel er nok de som sitter best hos meg. Det har også vært de endringene jeg selv har fokusert mest på, da jeg vet at dette vil ha stor effekt for min datter Nora og hennes diabetes.

Kan vi som familie gjøre endringer i kosthold, slik at vi alle får et mer stabilt blodsukker er det en bonus, men spesielt da for henne, som vil kunne oppleve et redusert insulinbehov.

Fra motivasjonsbrist til ny gnist

Jeg synes jo det meste går greit, men det vanskeligste har nok vært at jeg ikke opplever noen stor forskjell på vekten – og har det gått litt utover motivasjonen må jeg innrømme. 

Men etter en ny målerunde, viste det seg likevel at det hadde skjedd noen endringer likevel:

7 cm over bryst
5 cm ved navle
3 cm over rumpe
Vekt: - 4 kg

Når det resultater uteblir, blir man liksom litt lei, så jeg ble litt mer optimistisk etter målerunden. 

Det er klart man har en forestilling om hvordan det skal bli når man går i gang med en slik livstilsendring som Frisk Start – men jeg har innsett at dette faktisk er et kosthold jeg kan klare å følge over tid og dermed vil også helsegevinstene komme i lengden og ikke nødvendigvis på de 12 ukene programmet varer.

Samtidig er jeg rimelig stolt over min nye hverdag som mosjonist. Jeg har nå klart å få innen god vane på løping, og har satt ny pers på 7 km!! 

Kjempestolt, og det beste er at det føles fantastisk å bli glad i å løpe!

Seneste

Kanskje er du også interessert i...