Sjekk vitamin-nivået:
Sjekk vitamin-nivået:

Mange diffuse symptomer kan i realiteten være D-vitaminmangel. Det sikreste er å ta en blodprøve.

© Getty Images

Derfor bør du sjekke om du lider av D-vitaminmangel

Slapp, trøtt og deprimert: Mange blir "vintersyke" med diffuse symptomer - men visste du at det faktisk kan være på grunn av lave vitaminverdier?

6. desember 2017

Fra november til april er det dessverre ikke sterke nok UV-stråler fra solen her i nord. Når huden din ikke får nok sollys får den dessverre ikke til å produsere depresjonsvennlig D-vitamin.

Mange nordmenn har D-vitamin mangel uten å vite det. Men føler man seg slapp, trøtt og deprimert kan det være lurt å bestille en time hos legen for å sjekke vitamin-nivået.

Hjerneføde

Kroppen kan som sagt produsere D-vitamin selv, men er da avhengig av sollys. Løsningen er å få D-vitaminet tilført gjennom kosten i vintermånedene.

Vitamin D er spesielt viktig for hjernen - noe egg, fisk og sollys er en god kilde til.

Særlig burde du spise mye fet fisk, tran, eggeplomme og smør.

Denne matvaren er rik på D-vitamin og inneholder alle vitaminer bortsett fra C-vitamin.

En annen kanskje overraskende matvare som inneholder mye vitamin D er kantarell. Og det blir enda mer av vitaminet om du legger soppene en stund i solen.

TIPS: Soppen portobello, eller aromasopp som den kalles, får du tak i på nærmeste supermarked. Den har like høyt nivå av aminosyrer som chili, gulrøtter og brokkoli.

Kan føre til en rekke sykdommer

Men i noen tilfeller kan mengden D-vitamin i mat kan ikke dekke kroppens behov - i hvert fall ikke om vinteren. Da er D-vitamin i pilleform den beste løsningen! Du får kjøpt kosttilskuddet på de fleste apotek. 

Vitamin D tilhører de fettløselige vitaminene og anbefalt daglig dose for voksne menn og kvinner i Norge er fra 10 mikrogram.

Der man ser høy forekomst av benskjørhet, ser man også at nivået av D-vitaminer er lavt. D-vitamin beskytter mot benskjørhet, i tillegg til en rekke andre sykdommer:

  • hjerte- og karsykdommer
  • diabetes
  • leddgikt
  • MS
  • sykdommer knyttet til nervesystemet

Større sjanse for depresjon

Mangel på D-vitamin kan ha sammenheng med depresjon, og doktorgradsstipendiat Marie Kjærgaard har funnet ut at personer med lavt D-vitamininnhold i blodet har 41% større sjanse for å utvikle depresjon enn de som har tilstrekkelig med vitamin D.

Symptomene på en vinterdepresjon kommer ofte snikende om høsten, husk da at en tur til legen for vitamin-sjekk kanskje kan hjelpe deg!

Les også: Er jeg vinterdeprimert?

Kanskje er du også interessert i...