Stresset kvinne ved pc

PAUSE ER VIKTIG FOR HELSEN: Det er fort gjort å droppe lunsjpausen i en hektisk hverdag, men ny norsk forskning viser at en pause er viktig for både hode og kropp. 

© Getty Images

Derfor bør du ikke droppe lunsjen!

Ny norsk forskning viser at lunsjpausen er viktig for vår fysiske og psykiske helse.

14. januar 2021 av Erlend Moe/Cecilie Espensen

Har du så mye å gjøre at du ofte dropper lunsjen eller ender opp med å spise den over tastaturet? En ny norsk studie viser at det ikke er bra for deg. Funn viser at det er en tydelig sammenheng mellom fysiske og psykiske plager og en travel jobbhverdag med høyt tempo og få pauser.

Studien, som nylig er publisert i tidsskriftet Journal of Epidemiology and Community Health, viser at de med stort arbeidspress gjennom arbeidsdagen har sju ganger større sannsynlighet for å oppleve psykisk utmattelse og fire ganger så stor for fysisk utmattelse. De opplever også ofte søvnproblemer – nesten dobbelt så ofte som andre.

Forskerne ved Høgskolen i Innlandet har brukt et stort datamateriale fra SSBs levekårsundersøkelse 2013 og 2016, med mer enn 3000 respondenter.

Studien har sett på effekten av pause fra jobben – både på dagtid og etter «kontortid».

I disse koronatider er det mange som har hjemmekontor. Det kan ha sine fordeler – og ulemper. Man kan oppleve at skillet mellom jobb og fritid hviskes ut. Det er fort gjort å være «på» når man egentlig skal være «av». Sjekke mail, ta en telefon – mens man egentlig har fri og kanskje er midt i favorittserien på kvelden ...

Studien viser at de som ikke legger bort jobben på kveldstid, også opplever helseplager.

Lunsjpause er viktig for helsen

Resultatene fra studien tyder på at avbrekkene underveis i jobbdagen er enda viktigere for vår fysiske og psykiske helse.

En lunsjpause betyr ikke nødvendigvis en spisepause. Det viktigste er å ta en timeout fra jobben og fylle på med en annen form for energi.

– Vi ser at det har veldig stor betydning å hente seg inn under arbeidstiden – at man tar seg tid til å spise lunsj, ta en kort tur eller bare ta en kaffe med kolleger og snakke om noe annet enn jobb, sier professor i psykologi Leif Rydstedt ved Høgskolen i Innlandet.

Kilde: Forskning.no

Sunn og enkel lunsj: Gresk salat med smilende egg

Derfor bør du gå en tur hver dag

Seneste

Kanskje er du også interessert i...