HONNING: Berit Nordstrand svarer i denne artikkelen på alt du lurer på om honning.

HONNING: Berit Nordstrand svarer i denne artikkelen på alt du lurer på om honning.

© Getty Images

Berit Nordstrand svarer på alt du lurer på om honning

Lurer du på hvilken honning du bør kjøpe? Her får du svaret fra lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand.

5. februar 2018 av Hanna Sikkeland/Berit Nordstrand

Etter at vi startet opp Tara Frisk Start 2018, har det naturlig nok dukket opp en del spørsmål fra dere som har meldt dere på. (Ikke påmeldt enda? Bruk linken under!)

JA TAKK! Jeg vil registere meg for Tara Frisk Start!

Så langt har det kommet inn flest spørsmål rundt temaet honning - som også står veldig sentralt i Berit Nordstrands filosofi. 

Derfor har vi samlet opp de mest stilte spørsmålene, og stilt dem til Berit Nordstrand. Svarene finner du under.

Les også: Berit Nordstrands enkleste, sunneste og raskeste oppskrifter

HONNING PÅ GRØTEN: Berit Nordstrand anbefaler deg å bytte ut det raffinerte sukkeret med honning, når du lager grøt.

© Getty Images

NB: I steden for kaldslynget honning, snakker vi heller om at honningen bør være rå - altså ikke varmebehandlet over ca. 47 grader. Det vil i prinsippet si at all norsk honning er rå, i følge Honningcentralen.

Hvorfor skal man bruke rå, lite varmebehandlet honning? 

– Fordi alt av byggeklosser til kroppen, såkalt bioaktive stoffer i honningen, er vel bevart. Det være seg antioksidanter, polyfenoler, enzymer, bioaktive peptider osv. Nærmere 500 ulike byggeklosser spiller på lag slik at honning blir rene medisinen for dine tarmbakterier og for deg. Rå honning styrker dine tarmbakterier og hjelper deg til å holde både sykdomsfremkallende bakterier, sopp og virus i sjakk. Honning kan til og med ta livet av antibiotikaresistente gule stafylokokker i infiserte sår!

Hvorfor er lite varmebehandlet eller rå honning bedre enn sukker? 

- Sukker er raffinert fri for alle byggeklosser fra sukkerroen. Sukker i sår gjør at de sykdomsfremkallende bakteriene blomstrer. Sukker forstyrrer tarmbakteriefloraen, mens honning styrker den! (Se spørsmålet over)

Kan man bruke akaisehonning?

- Ja, litt, men den er særdeles fruktoserik, noe som gir triglyserider i blodet. Litt akasie og litt rå honning, synes jeg. Husk at dagsdosen honning er 2 teskjeer! Vi skal ikke ha for mye karbohydrater selv om de er gode byggeklosser, fordi cellene våre er elendige til å forbrenne sukkerarter.

Hva er fjellhonning, og kan man bruke det? 

- Fjellhonning er fra nektar fra fjellplanter. Den er også rå og lite varmebehandlet, både fjellhonning og lynghonning, er som regel særdeles bra fordi fjellplanter gjør honningen mer lavglykemisk enn bærplanter i bringebærhonning og sommerhonning.

Les også: Pass deg for disse skjulte sukkerbombene

BERIT NORDSTRAND: Ifølge Berit Nordstrand kan du kjøpe honning i vanlige matbtuikker - bare pass på at den er kaldslynget.

BERIT NORDSTRAND: Ifølge Berit Nordstrand kan du kjøpe honning i vanlige matbtuikker - bare pass på at honningen ikke er varmebehandlet over 47 grader.

Hvilke merker bør man velge i de vanlige matbutikkene? Eller må jeg i spesialbutikk?

- Du kan kjøpe Kjartans honning og andre merker rå honning i Coop og på Meny. Spør i den kjeden du handler, vareutvalget endres hele tiden...

Er all honning som selges i Norge rå eller lite varmebehandlet?

- NEI! Noen typer honning er faktisk blandet ut med sirup. Dette gjelder kun utenlandske merker, men det er derfor lurt å være bevisst på hvor honningen stammer fra.

Når bør man ha honningen i koppen når man lager te?

- Ha vann på 70gC i kruset. Ha teposen oppi, la teen trekke i 4 minutter. Ta ut teposen, rør i 1/2 ts honning. Da er temperaturen rett både for tebladene og honningen!

Er upasteurisert honning det samme som rå honning?

- Jepp.

- Hva er forskjellen på pasteurisert og upasteuriesert honning?

- Oppvarmet til >70gC og ikke oppvarmet >50gC.

Vil du lese mer om Berits tanker rundt honning? Da kan du trykke her. 

Les også: Dette er Berit Nordstrands beste byttetips

TARA FRISK START: Frisk Start handler ikke om diett og kaloritelling, men om å legge om livsstilen slik at du får til en varig endring - gjennom bedre kosthold og aktivitetsrutiner.

© Getty Images

Tara Frisk Start - Vil du være med?

Rakk du ikke melde deg på Frisk Start i januar? Fortvil ikke - vi kjører i gang en ny runde til våren. Meld deg gjerne inn i vår Facebookgruppe for inspirasjon og videoer fra Berit!

Vil du ha en påminnelse når vi starter opp igjen? 

Da kan du registere e-posten din her.Denne saken er skrevet i forbindelse med Tara Frisk Start 2018 - og er en del av et livsstilsprosjekt - i samarbeid med Berit Nordstrand.

Kanskje er du også interessert i...