belgfrukter

BØNNER OG LINSER: Dette er to prebiotiske råvarer Berit Nordstrand anbefaler deg å spise mer av. 

© Gettyimages

Disse råvarene er gull for magen din

Magen din vil takke deg om du spiser mer av disse råvarene.

6. mars 2018 av Berit Nordstrand/Hanna Sikkeland

Nå er vi godt i gang med Tara Frisk Start 2018 - og mange av dere er i gang med en fantastisk livsstilsendring! Vi håper de av dere som er med har hatt en fin opplevelse så langt!

Her er noen av Berit Nordstrands beste tips til hvilke råvarer du bør spise for å få orden på tarmfloraen og magen din.

Disse probiotiske råvarene bør du spise

Probiotika er gode melkesyrebakterier (lactobacillus) som finnes i tarmen din - som du kan innta gjennom mat. Mat med disse melkesyrebakteriene tilfører imidlertid ikke tarmensamfunnet nye, faste innbyggere. 

Under finner du de vanligste probiotiske matvarene du kan spise: 

  1. Syrnede meieriprodukter uten tilsatt sukker, slik som kefir, surmelk og yoghurt
  2. Fermenterte grønnsaker slik som kimchi og ekte surkål (sauerkraut)
  3. Fermentert vann, slik som vannkefir
  4. Surdeigsbrød
  5. Tilskudd av probiotiske bakterier
© Gettyimages

Disse prebiotiske råvarene bør du spise

Prebiotika er ikke bakterier, men næringen de probiotiske bakteriene trenger. De spaltes og brytes ned i tykktarmen. Det er viktig at du får i deg omtrent like mye av begge, slik at de klarer å hjelpe hverandre i tarmen. 

- Prebiotika mater de nyttige bakteriene: laktobasillene og bifidobakteriene. Spiser du fiber, kan nyttige bakterier fråtse i mat som gjør dem sterke. Prebiotika bidrar således til et rikere indre jordsmonn, skriver Berit Nordstrand i sin nye bok Tarmens medisin. 

Vær oppmerksom på at et for høyt inntak av prebiotiske rådvarer kan føre til luft i magen. Her må du kjenne deg frem og se hvordan din kropp reagerer.


  1. Fiberrike rotgrønnsaker som gulrot, kålrot, sellerirot og andre røtter
  2. Sikori/endive, asparges og artisjokk
  3. Fiberrike bønner, linser og erter
  4. En håndfull nøtter
  5. Løk og hvitløk
  6. Ingefær
  7. Epler med skall og overmoden banan
  8. Fulkorn av byggryn og havre
  9. Frokostblandinger og matvarer bekriket med FOS (fruktooligosakkarider), som for eksempel inulin.
  10. Honning 
© Gettyimages

Dette sier Berit Nordstrand om prebiotiske råvarer:

Når du har forstått betydningen av både pre- og probiotika, gir uttrykket magefølelse ny mening. Ikke bare styrker hjelsomme tarmbakterier immunforsvaret, gjør det enklere å oppnå en stabil trivselsvekt, forebygger sykdom og bremser aldringen - de påvirker både tanker, følelser, konsentrasjon og hukommelse. 

Tara Frisk Start - Vil du være med?

Rakk du ikke melde deg på Frisk Start i januar? Fortvil ikke - vi kjører i gang en ny runde til våren. Meld deg gjerne inn i vår Facebookgruppe for inspirasjon og videoer fra Berit!

Vil du ha en påminnelse når vi starter opp igjen?

Da kan du registere e-posten din her.

Vil du møte Berit Nordstrand og lære mer? Bli med på Tara Weekend til Strømstad!

Sett av helgen 1.–3. juni til Tara Weekend på Strömstad Spa & resort!

Vi gjentar suksessen fra i fjor, og gleder oss masse til å møte dere abonnenter under Tara-weekend på Strömstad Spa & resort! Møt Vendela Kirsebom, Berit Nordstrand, Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti, Taras blogger Lene Wikander, mindfulness-spaltist Lisbeth Pettersen og flere.

Se hele det innholdsrike programmet her.

Kanskje er du også interessert i...