Bjørgs vidunderlige Skravletur til Verona 8. -11. juni

© Xtina

Skravletur til Verona med Bjørg Thorhallsdottir

En reise med Bjørg Thorhallsdottir langs vinmarker, over Gardasjøen og gjennom italienske smug, det er å kjenne at du lever!

11. april 2017

I en italiensk kirke viet Jomfru Maria, langt fra allfarvei 25 kilometer fra Verona, sendes kleenexpakken fra hånd til hånd, mens ordene i Gabriellas sang «Jäg vil kjenne at jäg lever» slår med all kraft rundt i det marmorkledde kirkerommet fra en syngende Helene Bøksle foran alteret. 25 mennesker gråter, sitter med gåsehud og klemmer hverandre. En reise med Bjørg Thorhallsdottir langs vinmarker, over Gardasjøen og gjennom italienske smug handler nettopp om dette: Å kjenne at du lever!

Juni 2016:

En håndskrevet invitasjon dumper ned i postkassen min. Skriften følger ikke rette linjer, men går i sirkler på kortet, avbrutt av vakre små tegninger, slik bare kunstneren Bjørg Thorhallsdottir kan lage et kort: Jeg er invitert med på Skravlevintur med Bjørg til hennes Verona, Gardasjøen og Piemontedistriktet for å lære om vin, mat, historie og kultur. I tre dager skal hun ta seg av oss; fylle kropp og sjel før vi vet vi er sultne, tørste eller trenger en meditativ pause. Jeg kan ikke annet enn å si ja.

18. september 2016

Det tikker inn en tekstmelding i det kofferten er pakket dagen før vi skal dra: «Det er litt kaldt her nede, så ta med et sjal og en regnjakke. Og husk å sjekke passet. Gleder meg til å se akkurat deg!». Jeg senker skuldrene. Det er bare å la seg flyte med i morgen, innhylle i Bjørg moderlige omsorg, rå humor, kulturelle betraktninger og grundige research. Jeg har ikke engang sjekket kart, reiserute eller hvor vi skal bo. Jeg skal bare la meg føre rundt på Bjørgs magiske italienske teppe og ta imot det som serveres meg! Til og med alle mine matallergier har hun sørget for! Og jeg er bare en av 25 andre! Og på mailen står det klart: «Legg igjen selvkritikk og alt sånt ræl hjemme!»

Vi skal alle dø, i mellomtiden skal vi leve

For 12 år siden var det ikke så mange som viste hvem Bjørg Thorhallsdottir var. Hun hadde akkurat kommet hjem fra Frankrike med gutten sin på 2,5 år, Tolli, og gikk rundt med trykkene sine i en barnevogn, og prøvde å selge de til galleriene for å få råd til bleier dagen etter. I Spania og Frankrike hadde hun smykket ut kirker og kapeller med mosaikk, etter å ha kommet rett inn i 2. klasse på en av de mest prestisjetunge kunstskolene i Barcelona. Hun ble spådd en stor karriere som «samtidskunstner» etter mange sterke installasjoner og prosjekter med et tydelig budskap, og med en strek sammenlignet med Picasso av lærerne. Selv kjente hun at hun måtte gå en annen vei med kunsten sin. Det var ut til «folket» hun ville nå, ikke samlere og hvite kube gallerier med høye dørterskler. Hun ville jobbe de gamle tradisjonene: håndlaget grafikk og etsninger, mosaikk-utsmykning slik de hadde gjort det i hundrevis av år i Frankrike og Spania, tegning, bøker - og ikke minst ord (tross at hun selv er lett dyslektisk, som hun sier).

Vakre, romantiske, uforglemmelige Verona. Romeo og Julies by. Byen like i nærheten av stedet der Bjørg lager sine viner.

Så en dag, mens hun kjørte på Ring 3 rundt Oslo, fikk hun en telefon som skulle forandre livet hennes: Hennes mann, far til Tolli, var funnet død på atelieret sitt i Frankrike. Verden gikk i stå. Hun ville bare til sjøen, stirre utover havet. Hennes store kjærlighet var borte. Tolli hadde mistet pappaen sin. Etter dette delte hun sorgen sin, eller lærte andre å anerkjenne sorgen, gjennom kunsten og bildene hun skapte. Men like mye handlet kunsten hennes om de kjente ordene: en gang skal vi alle dø, i mellomtiden skal vi leve. Hjertefred ble skapt på alle helgenes dag i 2006, en møteplass som i dag arrangeres i 20 byer med over 100 000 mennesker som møtes for å minnes en de har mistet. Bjørg ble en magnet på mennesker som trengte noe mer. Kunsten hennes fikk et tydelig funksjon utover det å være kunst i glass og ramme. Det som så ut som enkle livsmottoer og naive streker, fikk en dobbelt bunn som nådde de som nettopp trengte dette budskapet, en trøst, et håp, et smil.

Lykkebobler og skravlevin

De siste årene har Bjørg skapt tusenvis av grafiske verk, malerier, skulpturer, smykker, klær, cava-glass støpt etter brystet til Marie Antoinette, over 15 ulike bøker, foredrag som «Veien til Lykke» (fra boken som lå på bestselgertoppen i ett år) og «Lykkebobler»-foredraget som turnerte landet rundt med søsteren Dora. I 2006 etablerte hun galleriet Lykkehaven i Sandvika. Det har også kommet mediasjonscd-er og en cava-vin, «Lykkebobler», med kunstneretikett og en rødvin, «Skravlevinen». Det siste året har hun også engasjert seg i kunstformidling til barn med boken «Kunstmagi» og etter hvert barnekunstsenteret Sjøholmen i Bærum. Parallelt har Bjørg jobbet i det stille med flere humanitære prosjekter i Ghana, Uganda og Mexico, der inntekter fra de mer «kommersielle» produktene går til å hjelpe mødre og barn i fattige land under visjonen hjelp til selvhjelp. Slik også hennes kunst fungerer.

Hos Monte del Fra produseres det nemlig Skravlevin. I fjor den røde, myk, deilig og rund, sånn vi nordmenn liker.

Og nå har hun tatt mennesker med på reise: I fjor fylte hun 4 fly med folk som ville oppleve «Bjørgs Barcelona». I år har tre grupper reist til Verona under tittelen «Skravlevin». Men etter å ha sittet med på Bjørgs magiske teppe gjennom Piemonte slår det meg: Dette handler ikke bare om skravling eller vin, det handler ikke om Gardasjøens perler eller vinlaging. Eller jo, det handler om alt dette også. Men underveis skjer det noe. Det handler om en gruppe mennesker på tur, som fra før var ukjente for hverandre, som fylles av varme og påfyll. Og i en slik tilstand oppstår unike møter og noe mer enn skravling. Å se seg selv i andre. Ja, for å være skikkelig svulstig: en slags helende effekt på hjerte og hode. Hold på hatten, sett føttene godt i bakken og åpne opp hjertet og sansene og bli med til Bjørgs Verona og Gardasjøen!

Meld deg vi linken nederst på denne siden eller kontakt Randi på 99520500

Vi bor på “vår” fantastisk herlige Agriturissimo,
Besøker vingården Monte del Fra, hvor Skravelevinen til Bjørg lages.
Vi tar båt på Gardasjøen, tusler i de fantastiske sjarmerende små byene rundt den.
Nyter Verona, ser på alt (nesten) den har å by på.
Det blir rafting og bading og sightseeing.
Vi spiser herlig lunsjer og middager, koser oss sammen og bare nyter.

Prisen er 11.900,-

Inkludert i prisen:

  • Tur/retur med Norwegian til Verona
  • Busstransport på turen
  • Alle måltider i programmet
  • Alle aktiviteter i programmet

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...