GOD STEMNING: Fv.: Grafisk designer Siri Hass Gjermundsen, mindfulnessekspert Lisbeth Pettersen, vinekspert Gunnhild Bjørnsti og redaktør Torunn Pettersen ønsker velkommen.
GOD STEMNING: Fv.: Grafisk designer Siri Hass Gjermundsen, mindfulnessekspert Lisbeth Pettersen, vinekspert Gunnhild Bjørnsti og redaktør Torunn Pettersen ønsker velkommen.© Aurora Leonor Jimenez Lorente

Årets første Tara-event: Se bildene og få nyttige tips

Da Tara invitert til en kveld med selvutvikling og vinsmaking, fant en flott samling lesere veien til Oslo. Mindfulnessekspert Lisbeth Pettersen lærte bort nyttige teknikker og vinekspert Gunnhild Bjørnsti bød på vårlig viner. Her har vi samlet alle tipsene til deg.

1. mars 2019 av Cecilie Espensen

Taraspaltist Lisbeth Pettersen åpnet kvelden med et foredrag om hvordan vi kan bruke mindfulness-knep livet gjennom. Både som støtte i tøffe perioder, men også til å holde oss klare i lykkefaser. 

Flink pike? Les også hvordan du kan kvitte deg med komplekset her.

– Det er lett å «miste seg selv» i hverdagen. Bli uoppmerksomme og handle automatisk. Når vi observerer får vi dypere innsikt i alt som skjer. Både på ut- og innsiden, forteller Lisbeth. 

– Hjernen spinner rundt med både gode og dårlige nyheter. Hele 70 000 tanker går igjennom hjernen hver dag – da gjelder det å ikke la seg rive med av alt som skjer i hodet. 

Hun råder oss til å være oppmerksomme nettopp fordi tankene ikke alltid er helt til å stole på. Da kan noen mindfulness-øvelser være til god hjelp, øvelser som hjelper deg å «komme ut av hodet og ned i kroppen», såkalte landings-teknikker.FULL OPPMERKSOMHET: Lisbeth Pettersen lærer bort nyttige mindfulness-øvelser.
FULL OPPMERKSOMHET: Lisbeth Pettersen lærer bort nyttige mindfulness-øvelser.© Aurora Leonor Jimenez Lorente

Prøv Lisbeths 3 landings-teknikker:

1. Sitt med øynene lukket og følg pusten som går inn og ut. Pust helt normalt. Når tankene begynner å plapre, flytter du oppmerksomheten tilbake til pusten. Observer pusten. Et par minutter hjelper bra midt i en travel hverdag.

2. Kvitt deg med stress og tanker som forstyrrer. Finn deg et sted du er for deg selv, lukk øynene, åpne munnen og slipp ut bla-bla lyder som ikke betyr noe. En strøm av ubetydelige lyder. Gjør dette i et par minutter og sitt deretter stille på samme sted like lenge som du bablet og se hva som skjer. Sjekk hvordan du føler deg etterpå.

3. Legg en hånd på hjertet, lukk øynene og slipp ut en homme-lyd på hver utpust. Hurum.
Lyden lager en vibrasjon rundt hjertet. Gjør dette noen minutter. Godt mot uro, og tristhet. Eller for å huske hjertet sitt. 

Deilige vårviner

Taras faste vinspaltist, Gunnhild Bjørnsti, holdt vinsmaking med leserne. Temaet denne kvelden var «Vårlige vinsmaker med og uten bobler». 

– Når dagene blir lengre og lysere, solen skinner og det varmer i husveggen, smaker det med lette vinstiler. Gjerne champagne og cava i både brut (tørr) stil og i rosé. Bobler får humøret til å stige, og passer perfekt på en venninnekveld som denne, sier Gunnhild.

BRUK NESEN: Duft er en viktig del av vinopplevelsen – husk å lukte på vinen før du smaker, råder Gunnhild.
BRUK NESEN: Duft er en viktig del av vinopplevelsen – husk å lukte på vinen før du smaker, råder Gunnhild.© Aurora Leonor Jimenez Lorente

Musserende viner

– Musserende vin har høy syre – champagne spesielt – og er en perfekt aperitiff. I roséutgave får vi nydelig farge og ekstra rødbærfrukt som smaker godt i seg selv. Champagne passer også til mat, ja egentlig alt av fisk, skalldyr og lyst kjøtt. Champagne lagres på gjærceller og utvikler umami, den 5. smaken, som bidrar til at drikken takler krevende mat som asiatiske retter med soyasaus, sushi/sashimi, gravet/røkt/speket mat og vellagrede oster. Cava som alternativ har noe mildere syre, og passer de som vil være litt forsiktige med syrlighet. Roséutgavene passer til rosa mat som laks, reker og sjømat, samt god skinke, pølser, tapas og lyst kjøtt.

Hvit- og rosévin

På hvitvinsfronten er det Sauvignon blanc-druen som er vårvin nr. 1. Smaken er utrolig frisk og ungdommelig, passer som et avkjølt glass i solveggen, på kafé og til salater, asparges og lette fiskeretter. Gewurtztraminer er en aromatisk drue som er helt ideell til asiatisk mat, den takler urter og krydder, samt røkelaks. Den dufter av roser og passer til den lyse årstid vi går inn i.

Rosévin øker i popularitet og er en praktisk vinstil som «sparker» litt til både rødvin- og hvitvinsiden. Lurer du hva du skal servere av vin, er gjerne rosévin svaret. Stilen er drikkevennlig, lett og frisk som vi damer liker det, samtidig som den har litt garvestoffer (tanniner) fra skall og kjerner. Det gjør at rosévin takler lyse kjøttretter og kylling.  

Listen over hvilke viner vi smakte på finner du etter bildegalleriet.

Lærevillige «elever»: Smaksnotater studeres.
Lærevillige «elever»: Smaksnotater studeres.© Aurora Leonor Jimenez Lorente
Maks opplevelse: Alle vinene ble luktet på før smaking.
Maks opplevelse: Alle vinene ble luktet på før smaking.© Aurora Leonor Jimenez Lorente
Gode venner: Det ble også tid til en skål.
Gode venner: Det ble også tid til en skål.© Aurora Leonor Jimenez Lorente
Suksess: Rosa champagne.
Suksess: Rosa champagne.© Aurora Leonor Jimenez Lorente
Vitebegjærlige lesere: Redaktør Torunn Pettersen tok imot spørsmål fra salen – om både midfulness og vin.
Vitebegjærlige lesere: Redaktør Torunn Pettersen tok imot spørsmål fra salen – om både midfulness og vin.© Aurora Leonor Jimenez Lorente
Vinsnakk: Vin er glede – noe både leserne og Taras vinekspert var skjønt enige om.
Vinsnakk: Vin er glede – noe både leserne og Taras vinekspert var skjønt enige om.© Aurora Leonor Jimenez Lorente
Goodiebags: Velfylte gaveposer var stas!
Goodiebags: Velfylte gaveposer var stas!© Aurora Leonor Jimenez Lorente

Gunnhilds vårlige vintips:

Boblende kveld: Det ble servert både cava og champagne.
Boblende kveld: Det ble servert både cava og champagne.


© Aurora Leonor Jimenez Lorente

PERFEKT APERITIF: 10132001 Philizot & Fils Brut numéro 3, 249,90 kr.

– Dette er en kvalitetschampagne til utrolig god pris. Produsenten vil inn på det norske markedet – det nyter vi godt av. Den er helt tørr i stilen, rene slankedrikken, men med masse smak. Sprett en flaske når du vil ha feststemning. Nyt den gjerne uten mat eller til fisk og sjømat.

CAVA TIL JENTEFEST: 506801 Villa Conchi Cava Brut Selección, 139 kr.

– Flott og frisk cava i fin flaske med turkis, vårlig etikett. Passer til aperitiff og lettere matretter. Her får du mye vin for pengene.

ROSE CHAMPAGNE: 4402201 Veuve Clicquot Brut Rosé, 499,90 kr.

– Den Gule Enke skapte verdens første roséchampagne og den feiret 200 år i fjor. Smaken er delikat med røde bær og urter, innslag av mineraler og kjeks. Frisk og samtidig konsentrert. Elegant matchampagne. Gjør kylling og rosa fiskeretter til festmat. Takler også asiatiske retter.

CAVA TIL TAPAS: 9724801 Soler-Jové Cava Brut Rosé, 139,90 kr.

– Dette er en forfriskende rosécava med rødbærfrukt som er helt midt i blinken.er ypperlig til småretter som tapas med skinke, pølser, oliven og godt brød.

VÅRVIN: 1404501 Croisée de la Mer, 121,90 kr.

– Deilig aromatisk hvitvin, med passe dose sitrus, tropisk frukt og nesle/urter. Ideell til så mye, som skalldyr, fisk, salater og kylling. Og alene i solveggen.

TIL RØKELAKS: 6882006 Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2018, 399,90 kr (BIB – 3 liter).

– Jeg vil slå et slag for gewurtztraminer med duft av roser. Vinstilen passer røkelaks og asiatiske retter, takler urter og en del krydder.

ROSEVIN i SOLVEGGEN: 2044001 Georg Breuer Rosé 2017, 159,90 kr.

– Dette kan bli din nye rosévinsfavoritt. Den er laget på pinot noir-druer som betyr at den også harmonerer med mye mat som sjøkreps, krabbe, kylling og salater. Og hver gang du bare vil nyte et godt glass rosé!

Er rødvin din favoritt? Prøv denne: 10280001 Monsieur Pinot 2017, 149,90 kr.

– Denne er laget på pinot noir-druen, er velbalansert, leskende og står til lam, kylling, okse og torsk.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...