Oslo-guide: Her må du spise, shoppe, bo og oppleve i Oslo.
Opplev Oslo:

Opplev Oslos uteliv på Ling Ling eller nyt sommersolen på Sørenga.

© Ling Ling / VisitOslo

Oslo-guide: Dette må du se og oppleve i hovedstaden

Spise, oppleve, shoppe og bo best mulig? Her er perlene du må oppleve i Oslo!

26. juni 2017 av Lisbeth Skøelv

Taras journalist Lisbeth Skøelv har bodd 18 år i og like utenfor Oslo. Nå bor hun på Røa på Oslos vestkant, ca. 15 minutter med t-banen fra sentrum.

Lisbeth flyttet fra Nord-Norge til hovedstaden for å slippe unna de tøffe og lange vintrene i nord, og for å kunne jobbe i riksmedia – hun har ikke angret et sekund på det. 

Hva er det beste med å bo i Oslo?

– Jeg liker at Oslo er en overkommelig stor by, det er lett å bli kjent her, og byen er ikke større enn at du kan slumpe til å treffe noen du kjenner. Kulturmulighetene er også størst i Oslo, så det er perfekt dersom man liker konserter og teater. Og så elsker jeg at vi har naturen så nært. 15 minutter med t-banen i de fleste retninger vil kunne ta deg ut i marka. Selv bor jeg rett ved Mærradalen, et flott turområde i Oslo vest. Jeg kan ta på løpeskoene, og så er jeg bare et par hundre meter fra en løpesti i en skogskledd dal. Det gir høy livskvalitet.

Lisbeth deler sine beste Oslo-tips til deg som vil oppleve det beste hovedstaden har å by på: 

Astrup Fearnley Museet.

Astrup Fearnley Museet er populært både blant Oslos innbyggere og turistene.

© VisitOslo

Dette må du få med deg:

– De nye byområdene i Oslo er spennende å utforske, det gjelder både Sørenga, Bjørvika (der Oslos nye skyline Barcode ligger) og ikke minst Tjuvholmen. Hvis du kjenner til Aker Brygge er det bare å vandre litt videre, så kommer du til Tjuvholmen, et av byens hippeste områder med gode restauranter, barer og ikke minst det populære Astrup Fearnley Museet. Bare den moderne bygningen i seg selv er verdt turen. Det er i tillegg laget badeplass ytterst på holmen til både innbyggeres og tilreisendes forlystelse.

Jeg elsker også å ta båtturer ut i Oslofjorden om sommeren. Lokalbåtene, som koster det samme som en vanlig bussbillett, tar deg til flere koselige øyer utenfor byen, der du kan bade og hygge deg borte fra storbymaset, eller bare nyte selve båtturen, som går i sirkel og tar deg tilbake til Aker Brygge i løpet av en time.

Reiser du med barn til Oslo, er Teknisk museum en kilde til lekende læring gjennom 80 prøv-selv-installasjoner og mer enn 25 temautstillinger om teknikk og medisin. Moro for både store og små! Inngang er 150 kr for voksne og 100 for barn.

Nyt god mat og service:
Nyt god mat og service:

Skal du ut å spise i hovedstaden er Arakata (bildet til venstre) og Plah (til høyre) to gode alternativer.

© Julia Norlander

Her spiser du fantastisk:

– Selv om Maemo har tre Michelin-stjerner, vil jeg heller trekke frem restauranten Arakataka, som også er anbefalt i Michelin-guiden. Her får du gourmetmat til en overkommelig pris, en 5-retter koster bare 575 kroner. Både maten, vinen og servicen her er helt upåklagelig.

Thairestauranten Plah, med BiB i Michelin-guiden, er et sikkert valg for god mat, fancy drinker og hyggelig stemning. Avleggeren deres med autentisk thai street food, Ahaan, anbefales også. Satser du på en sen middag på en fin sommerdag, får du både rimelig mat og vakker solnedgang fra havnerestaurantene Royal Marine og Skur 33 på Festnings­kaien. Vietnamesiske Xích Lô på Eger har i mange år vært min foretrukne restaurant i middelpris-sjiktet. Min favoritt er forretten kyllingsalat med mango og papaya til 140 kr. Ofte bestiller jeg to slike salater i stedet for en hovedrett ...

Delikat:
Delikat:

Lekre kjoler fra byTiMo.

© Produsenten

Her shopper du:

– For norsk design, vil jeg anbefale Paleet shoppingsenter i Karl Johans gate. Der finner du merker som byTiMo og Aphru, i tillegg til den tre etasjer store designbutikken YME. Også motehusene Eger og Steen & Strøm litt lenger ned i gaten kan by på mye bra og eksklusiv shopping. I gatene rundt Egertorget ligger dessuten de store designbutikkene, som Michael Kors, Louis Vuitton, Gucci, ­Mulberry, Isabel Marant, Ganni osv.

Dersom du er på budsjett og er mer opptatt av kjedebutikker, finner du dem i ethvert kjøpesenter i sentrum, som Oslo City, Arkaden og Byporten, men hvorfor ikke heller ta trikken til handlegaten Bogstadveien på Majorstuen og vandre utendørs i det (forhåpentligvis) fine været? Der finner du kjente kjedebutikker som H&M, Zara, Match og Lindex. Selv om kjedebutikkene også er i ferd med å ta over kunstnerbydelen Grünerløkka, kan du fortsatt finne hyggelige spesialbutikker der. Og de mange kafeene kan by på en kjærkommen pause når shoppingføttene begynner å bli såre.

  • Paleet, Karl Johans gate 37.
  • Eger, Karl Johans gate 23B.
  • Steen & Strøm, Nedre Slottsgate 8.
  • Oslo City, Stenersgata 1.
  • Arkaden, Karl Johans gate 5.
  • Byporten, Jernbanetorget 6.
Budsjett og luksus:
Budsjett og luksus:

Comfort Hotel Xpress Central Station er et godt valg for lommeboka, mens luksushotellet The Thief har vunnet flere kåringer.

© Scanpix

Her bor du bra:

– Kunne du tenke deg å sove i samme seng som Justin Bieber, Pink, Steven Van Zandt, Bill Gates, Jared Leto og Rihanna? Da kan du sjekke inn på det åtte etasjer høye Petter Stordalen-hotellet The Thief på Tjuvholmen. Luksushotellet med 116 rom og suiter ble i fjor kåret til Nord-Europas beste hotell, og spaet deres ble i år kåret til Norges beste. De har også en populær takbar der vi ofte har tatt et glass etter jobb. Pris per dobbeltrom fra 3600 kroner.

Hvis budsjettet ikke rekker til så standsmessig overnatting, er et godt valg Comfort Hotel Xpress Central Station, 50 meter fra Oslo Sentralstasjon. Der pleier søsteren min å bo når hun er i byen. Hun skryter av sengene, beliggenheten og servicen – og ikke minst prisen. Rundt 900 kr for et dobbeltrom i gangavstand fra nesten alt i Oslo, er absolutt overkommelig. Det serveres ikke frokost, men du kan kjøpe matpakke i resepsjonen.

Hot spot:
Hot spot:

Nyeste tilskuddet i Oslos uteliv, Ling Ling på Aker Brygge, er absolutt verdt et besøk.

© Ling Ling

Her går du ut på byen:

– Et deilig sted å ta en drink, er i Summit Bar i 21. etasje på Radisson Blu Scandinavia Hotel med flott utsikt over Oslo. Panoramavinduer, gode drinker og herlig fingermat er et godt utgangspunkt for en hyggelig kveld på byen.

Kanskje drar dere videre til Grünerløkka, Oslos mest kunstneriske og hippe bydel, med barer og kafeer liggende tett i tett.

Det nyeste tilskuddet til byens uteliv, er Ling Ling på Aker Brygge. Konseptet har tidligere inntatt Mykonos og Marrakech, og i vår åpnet de dørene i Oslo. I selve restauranten finnes det også en bar og en «hidden lounge», mens det om sommeren er utendørsservering og takterrasse med utsikt.

  • Summit bar, Holbergs gate 30.
  • Ling Ling, Stranden 30.
Koble av:
Koble av:

Koble av fra hverdagens stress med en tur langs Akerselva og nyt en deilig lunsj på Mathallen.

© VisitOslo/Tord Baklund

Her tar du en timeout:

– Jeg elsker naturen i Oslo, og under en spasertur langs Akerselva får jeg en skikkelig timeout fra hverdagens stress. Elva går fra Mari­dalsvannet helt ned til fjorden, en strekning på i underkant av 10 km. Jeg vil anbefale å ta buss nr. 54 til Kjelsås stasjon og gå fra Teknisk museum, som du kan kombinere med et besøk (se forrige side), eller gå for den kortere varianten, ta t-banen til Nydalen og gå ned til sentrum. Du vil oppleve vakkert kulturlandskap som bringer deg gjennom den norske industrihistorien. Et tips: Legg inn et stopp på Mathallen underveis, der du kan sette deg og spise lunsj eller ta med maten videre på turen. Mine favoritter er andeconfit-sandwichen til Ma Poule eller pulled chicken-sandwichen til Stangeriet. Koster rundt en hundrelapp og er både nydelig, godt og raskt servert. Ellers elsker jeg å lese bok i ro og fred på kafé, og kan jeg kombinere det med byens beste is og kaffe på italienske Dolce Vita, gjør jeg gjerne det.

Populært:
Populært:

Operata-bygget har blitt en folkemagnet siden åpningen i 2008.

© VisitOslo / Tord Baklund

Typisk Oslo:

– Det karakteristiske Opera-bygget er siden åpningen i 2008 blitt et av Norges mest kjente landemerker, og både turister og lokalbefolkningen elsker å gå tur på det kritthvite skråtaket som går rett ned i sjøen. Gratis og sentralt er det også.

Hoppbakken i Holmenkollen er et kjent landemerke i Oslo, berømt utenfor landets grenser og et must for turistene. Den fantastiske utsikten over Oslo du får med på kjøpet, er alene verdt den 25 minutter lange t-baneturen opp i høyden. Kjæresten og jeg drar av og til opp etter jobb og får med oss solnedgangen derfra, og vandrer rundt i skianlegget blant turister og idrettsutøvere.

Oslo betyr kultur, og den nye Ekebergparken skulpturpark er en måte å kombinere parkliv med kunstopplevelser på. Skulpturene er ment som en hyllest til kvinnen, og parken i seg selv er et deilig avbrekk fra bylivet. Det går både buss og trikk til parken.

Munchmuseet er det forfatteren Karl Ove Knausgård som hyller maleren Edvard Munch. Han har kuratert utstillingen «Mot skogen – Knausgård om Munch» med flere malerier, grafiske trykk og skulpturer som aldri før har vært utstilt. Alle østgående t-baner går til Tøyen. Utstillingen varer til 8. oktober.

Kanskje er du også interessert i...