Champagne, bobler, vinguide
Dyrt:

Champagne er ofte dyrere enn andre bobler, men vet du hvorfor?

© Getty Images

Champagneskolen: 10 ting du bør vite om de edle dråpene

Derfor den koster mer enn vanlig musserende!

7. juli 2017 av Gunhild Bjørnsti

Damer + Champagne = Sant! Og champagne er håndverk og tradisjon som i kombinasjon med hyggelig selskap garantert gir hyggelig stemning.

Med litt ekstra kunnskap kan man nyte champagne maksimalt, for det ligger mer kultur bak verdens edleste drikk er mer enn man kanskje tror.

Champagne koster mer enn annen musserende vin, og det er grunner for det. 

Her følger en turbo «champagneskole» for alle dere som vil lære om drikken og forsterke opplevelsen:

1. Navnet

Champagne kommer fra området med samme navn, regionen ligger øst for Paris, har kjølig klima og gir druer med mye friskhet og syre.

2. Området

Jordsmonnet er helt unikt, med mange meter krittlag som drueplantene trekker opp næring og dermed smak fra. Jordsmonnet bidrar til den unike forfriskende smaken som særpreger champagne.

3. Druetypen

Tre druer tillates i produksjonen av champagne: Hvitvinsdruen chardonnay for eleganse, rødvinsdruene pinot noir for fylde og pinot meunier for struktur.

4. Stilen

Hvert champagnehus lager sin egen husstil ved å kombinere druene på sin egen måte.

5. Cuvée

Champagne er derfor ikke én vin, men en blanding av mange ulike viner, og kalles «cuvée» på fransk.

6. Arven

Vinmakerens utfordring er å gjenskape den samme stilen hvert år, og champagnekunstens håndverk kan gå i arv fra far til sønn.

7. Brut

Brut er den vanlige husstilen, den er tørr og frisk på smak, og den rimeligste varianten.

8. Rosé

Roséchampagne er laget på en blend av hvit og rød vin, og champagne er den eneste vinstilen hvor det er tillatt.

9. Blanc de blancs

Blanc de blancs er laget utelukkende på chardonnay-druer og er ekstra frisk og elegant. Perfekt aperitiff i damelag.

10. Lagringen

Champagne får annengangsgjæring på flaske, og viser små bobler – et tegn på lagring og kvalitet.

Champagne er den perfekte aperitiff fordi den er så frisk, og med flott syrlighet som vekker smaksløkene. 

Samt en elegant matvin med god syre som renser opp fett og gir delikate smaker som ikke overdøver maten. Champagnesmaken smyger seg rundt i munnen og i svelget via boblene, med lekende hopp og sprett. 

Ikke underlig at man blir i godt humør av all denne smaksrike kilingen i munnhulen. «Champagne er som å drikke stjerner», sa den kjente munken Dom Pérignon.

© Getty Images

Er du glad i champagne, ønsk deg gjerne en flaske til neste bursdag. Så kan du også få sjanse til å nyte «stjernedrikken».

Kanskje er du også interessert i...