© Getty

Betal ned kredittkortene

Her er 5 tips til hvordan du raskere kan kvitte deg med kredittkortgjeld.

6. oktober 2011 av Marit Lien
  • Få oversikt over kredittkortgjelden

Aller først må du sette deg ned en kveld og få oversikt over hvor mye du egentlig skylder. Har du ett kredittkort vil gjelden selvfølgelig være mer oversiktlig enn hvis du har flere kredittkort, men finn allikevel ut hvor stor gjelden er akkurat nå, og hvilken rente du betaler.

  • Betal mer enn minimumsbeløpet

Det er fristende å forholde seg til minimumsbeløpet kortselskapet sier du må betale, men dersom du ikke betaler mer enn dette minimumsbeløpet vil ikke gjelden din reduseres nevneverdig i overskuelig framtid.

Når du kun betaler minimumsbeløpet på resterende kredittkortgjeld betaler du nesten bare renter og svært, svært lite i avdrag.
Les avtalen du signerte da du fikk kredittkortet, og finn ut hva du betaler på når du kun betaler det månedlige minimumsbeløpet. Vær også oppmerksom på kortutsteders gebyrer.

Sett opp et budsjett med alle dine inntekter og utgifter. Se om det er poster i budsjettet du kan knipe inn på i en periode slik at du får betalt ned kredittkortgjelden raskere.

  • Refinansier kredittkortgjelden

Ved å refinansiere kredittkortgjelden din kan du samle den i ett lån til lavere rente. Dette gjør det både billigere og mer oversiktlig for deg.
Se på muligheten til å få kontokreditt eller forbrukslån i banken din, for som oftest har både kontokreditt og forbrukslån lavere rente enn kredittkortene.

Dersom du har egenkapital i boliglånet kan du også bruke dette for å betale ned kredittkortgjelden din. Ved å ta opp ekstra lån med sikkerhet i boligen får du betydelig lavere rente.

Dersom du kommer fram til at du vil refinansiere boliglånet for å bake kredittkortgjelden inn i dette, kan det være tjenelig å få ny takst på boligen - spesielt hvis du tror boligen har steget i verdi. Dersom taksten viser en stigning i verdien slik at du får et boliglån innenfor 60% eller 80% av boligens verdi kan du be om å få et godt tilbud fra din egen, eller en annen, bank.
Ha imidlertid i bakhodet at ved å øke boliglånet tilsvarende kredittkortgjelden betaler du i praksis på den innbakte kredittgjelden i like mange år som du har boliglånet på.

  • Skaff deg ekstra inntekt

En av de enkleste måtene å kvitte seg med kredittkortgjeld (og for så vidt all gjeld) på er å betale den raskt ned. Dersom du ikke har råd til dette på dagens inntekt bør du vurdere å skaffe deg en ekstrainntekt. Sjekk om du kan jobbe overtid og få betalt for det, selg unna eiendeler du ikke bruker, eller skaffe deg en deltidsjobb - hva som helst for i en periode å få inn ekstra penger - penger som skal brukes kun på kredittkortgjeld.

  • Klipp kredittkortene

Dersom du virkelig har problemer med å styre bruken av kredittkort bør du kanskje klippe dem i stykker slik at du ikke pådrar deg mer gjeld. Du kan også ringe kredittkortselskapet og avslutte kontoen din, eller svarteliste deg selv hos kredittvurderingsselskapene.

 

Kanskje er du også interessert i...