© Getty Images

Slik får du venner som voksen

Venner øker livskvaliteten! Se tipsene til hvordan du kan etablere nye vennskap som voksen.

3. august 2015 av Maria Lillebo Aavatsmark

Som yngre fikk vi venner fordi vi gikk på skole, tok utdanning, og var aktiv på fritiden, men i voksen alder krever et vennskap mye mer.

Visst har vi arbeidskolleger og bekjente og naboer, men det er ikke sikkert vi har kjemi med hverandre eller så mye å snakke om av den grunn. Det tar tid og krefter å begynne og beholde et vennskap.

Her er noen tips til hvordan du kan få nye venner:

  • Revurdér forventningene dine

Gi slipp på tanken om at bestevenner nødvendigvisvarer livet ut, og at vennskap er slik du ser det på Sex og singelliv. Ikke lev i fortiden eller heng deg opp i eventuelle gamle vennskap. Konsentrer deg heller om hvordan du skal få nye venner. Gå videre.

  • Like barn leker best

Det høres kanskje klisjéaktig ut, men den beste måten å få nære venner på er å være deg selv og å gjøre det du selv liker. Så lenge du holder på med fritidsaktiviteter du selv setter pris på å holde på med, så har du verdens beste anlending til å møte likesinnede. Ikke tving deg selv til å gjøre noe du egentlig ikke vil gjøre fordi du tror det skal skaffe deg venner. Vær fornøyd med å være den du er – på den måten utstråler du energi som gir folk lyst til å være sammen med deg.

  • Se deg rundt

Kanskje har du en bekjent eller en kollega som du liker godt - selv om du ikke kjenner vedkommende så godt, som du kan innlede noen samtaler med. Sett deg ved siden av vedkommende i lunsjen, eller finn en unnskyldning for å ringe ham eller henne.

Nye bekjentskaper begynner ofte med et smil og oppriktighet, men ikke forvent for mye i begynnelsen. Vennskap i voksen alder kan ta litt tid, men når du føler deg komfortabel med å snakke om personlige ting, vil du sannsynligvis få mye tilbake!

  • Ta initiativ og vær åpen for kontakt

Ting skjer ikke av seg selv! Smil, vær imøtekommende, og vis oppriktig interesse i folk rundt deg. Ta det første steget til en samtale, og kanskje finner du ut av du har noe til felles med noen du ikke en gang trodde du likte. 

  • Utfordre deg selv

Å være redd for å framstå som sjenert kan gjøre deg enda mer sjenert, og kanskje keitete i sosiale sammenhenger. Utsett deg selv for situasjoner hvor du kan møte nye mennesker, og tving deg selv til å opptre utadvendt, eller lat som om du spiller en rolle som en utadvent versjon av deg selv. Om nødvendig kan du lese bøker om småprating og konversasjon. Når du har vært utadvendt og sosial noen ganger vil du bli mindre sjenert, og det vil bli mer og mer naturlig for deg å være den som innleder og opprettholder kontakt. Vær tålmodig, for det kan ta litt tid å forandre seg selv.

  • Skift fokus

Ikke fokuser på at du skal få deg en ny venn – fokuser heller på personen du snakker med. Lytt og lær deg vedkommende å kjenne. Vennskapet vil komme som en bonus.

  • Sett av tid

Det tar tid å bygge relasjoner, og ikke ethvert nytt bekjentskap vil føre til vennskap. Finn ut hvor mye tid du vil investere i nye venner. Vit at du har anledning før du forplikte deg til en kaffeavtale, slik at du ikke ender opp med å avlyse. 

 

 

Kanskje er du også interessert i...