© iStock

Problem 3: Du får urinveisinfeksjon – igjen og igjen ...

Legen forteller deg hvordan du kan forebygge på en naturlig måte.

18. juli 2017 av Gitte Høj

Charlotte Bech er lege, foredragsholder og kursleder, som bruker det beste fra moderne legevitenskap sammen med naturlig kost.

Dette er urinveisinfeksjon:

– Det finnes to former for urinveisinfeksjon eller blærekatarr. Den ene er en infeksjon hvor bakterier kommer inn i blære og urinrør. Det er som regel bakterier fra tarmen som er årsak til urinveisinfeksjoner, og det dreier seg ofte om kolibakterier. 

Bakteriene kommer fra endetarmen opp på huden og derfra inn gjennom urinrøret opp til blæren. Den andre formen er en infeksjon i slimhinnen i blæren, hvor det oppstår en irritasjonstilstand.

Når noen kvinner over 40 år ofte plages av en stadig tilbakevendende blærekatarr, henger det ofte sammen med at nedgangen av kjønnshormoner gjør slimhinnene både i blæren og i skjeden tynnere og tørrere. Dermed blir de mer mottagelige for bakterier som kan trenge opp i blæren, forklarer lege Charlotte Bech.

Sånn føles det:

– Du vil først og fremst kjenne en sviende fornemmelse når du tisser. Noe som også er vanlig er at du må tisse oftere enn normalt. Det kan også være at urinen blir illeluktende.

Dette er løsningen:

– Når kvinner over 40 år får en urinveisinfeksjon, kan det være nødvendig å behandle den med antibiotika i fem dager, og ikke i tre dager som hos yngre kvinner. For kvinner i overgangsalderen kan østrogen virke forebyggende.


Slik følger du opp etter antibiotikakuren:

Hold deg varm

Sørg for ikke å bli kald rundt underlivet, og velg for eksempel å gå med tynt ullundertøy om vinteren. Lun varme beskytter både deg og blæren din.

Få det ut! 

Sørg alltid for å tisse med en gang du må på toalettet.

Vær nøye med hygienen

Hold deg ren nedentil, og be din partner om å være nøye med det samme.

Smør deg med salve

I tillegg til den vanlige antibiotikabehandlingen, kan du smøre deg rundt urinrøret med en salve som inneholder mentol og kamfer pluss eteriske oljer fra bl.a. eukalyptus og furu. Disse har en lett antibiotisk effekt. 

Salven føles både kald og varm på samme tid. Prøv først med en liten flekk på håndbaken slik at du venner deg til fornemmelsen før du bruker den på et mer sensitivt område. Smør på etter hvert toalettbesøk.

Skyll godt ut

Drikk mer væske enn vanlig, slik at blæren din får en skikkelig gjennomskylling. Begynn for eksempel dagen med ½ liter vann før frokost.

Tranebærsaft

Drikk et halvt glass tranebærsaft hver dag. Det hindrer bakteriedannelse i urinveien. 

En ny dansk undersøkelse fra 2017 viser at både friskpresset saft fra tranebær og tranebærsaft fra supermarkedet bekjemper bakterier i urinveiene på grunn av kombinasjonen av forskjellige stoffer, blant annet kininsyre, malonsyre, shikiminsyre og sitronsyre.

Melbærblader

Drikk et par kopper urtete av melbærblader. Det har vist seg å dempe symptomene ved blærekatarr. 

Eller du kan ta melbær som kosttilskudd i form av tabletter. Spør i helsekostbutikken.

Antibiotisk bad

Ta et varmt bad med eteriske oljer som har en mild antibiotisk effekt. 

Bland for eksempel 5–10 dråper eukalyptus-, einerbær- og/eller fennikel i 1 ss olivenolje og drypp det i badevannet.

Kanskje er du også interessert i...