Reduser smertene:
Reduser smertene:

Både betennelsesdempende medikamenter og alternativ behandling kan gjøre hverdagen din mindre smertefull.

© Getty Images

Ekspertene: Slik kan du få en smertefri hverdag

Det finnes flere alternativer for å bli kvitt eller lindre smertene.

22. november 2016 av Irene Mårdalen

Veiene til en mer smerterfri hverdag kan være mange uansett hva som gjør vondt.

– Betennelsesdempende medikamenter har best dokumentert effekt mot menstruasjonsplager. Jeg anbefaler smertestillende medikamenter spesialutviklet for blant annet menssmerter. Det er de såkalte NSAID som ibuprofen og naproxen, sier Britt Ingjerd Nesheim, professor og gynekolog ved Universitetet i Oslo.

Hun anbefaler at du tar en stor dose når du får vondt. Pillene har imidlertid ingen forebyggende effekt, så du bør vente til smertene kommer.

– Smertestillende, betennelsesdempende medikamenter hemmer produksjonen av prostaglandin, som er en gruppe umettede fettsyrer som kan forårsake smerter ved menstruasjon, sier Nesheim.


Trening hjelper

P-piller og andre prevensjonsmidler som hormonspiral fører til mindre blødninger og dermed mindre smerter. I tillegg vet vi at trening reduserer smertene, blant annet fordi trening utløser det smertestillende hormonet endorfin.

– Tidligere anbefalte vi at du blant annet ikke skulle ha gym når du har menstruasjon. Det vet vi nå er tull. Du kan fint trene selv om du har mens-smerter. Ja, faktisk kan det virke lind­rende, sier Nesheim.

Hun mener kostholdet ikke har betydning, og har heller ikke sett dokumentert effekt av alternativ behandling.

– Hvis man ikke ønsker å ta medisiner, må man rett og slett belage seg på å ha vondt. Trøsten får være at det går helt bort når man kommer i overgangsalderen.


Naturlig lindring ved smerter

Det er imidlertid ikke nødvendig å ta piller mot smertene. Du kan fint oppnå naturlig lindring ved smerter.

– Vi vet at akupunktur virker bra for mange. I tillegg har jeg selv god erfaring med å gi pasienter store doser magnesium. Det fører til at muskelcellene i livmoren trekker seg saktere sammen og dermed blir smertene mindre, sier Anne Stensløkken, spesialist på fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Balderklinikken i Oslo.

Noen opplever generelt mindre smerte ved hjelp av såkalt dyp massasje og homeopati.

– I tillegg hjelper tradisjonell behandling med smertestillende. Når jeg får en pasient, vurderer jeg hvilken behandling jeg skal anbefale ut fra hvem pasienten er. Det finnes ikke noe fasitsvar.

Balderklinikken er en klinikk i Oslo hvor klassisk utdannede medisinere jobber i tett samarbeid med alternative metoder.

Ifølge kinesisk medisin er det nødvendig å jobbe forebyggende med energiflyten i kroppen. Via akupunktur og massasje kan du gjenopprette balansen. Behandlingen foregår ofte ved at en massør først masserer i en halvtime. Behandlingen følges opp med presise akupunkturnåler for å forebygge det aktuelle problemet.

– Vi har gode erfaringer med å jobbe med menssmerter, smerter i korsryggen og isjas, det hjelper også mot hodepine og migrene. Hos oss har vi også vært med på å behandle infertilitet, sier Feng Ling som har bachelorgrad i akupunktur og arbeider som akupunktør og urtelege ved nystartede Liangtse-klinikken i Oslo. I Kina finnes det over 300 klinikker av denne typen, og kjeden regnes som ledende innen sitt felt.


Fokus på kosthold

Det kan også hjelpe å spise en annen type mat enn du pleier.

– Jeg vurderer alltid kostholdet når jeg jobber med PMS-, mens- eller andre type smerter. Ut fra hva pasienten sier, gir jeg individuell veiledning, sier Marte Ødemark, sykepleier og homeopat ved Kampen Helseklinikk.

Hun bruker blant annet noe som heter YorkTest, som er en kapillær blodprøve (blodprøve tatt i fingeren) som sendes til et laboratorium i York i England. Denne prøven forteller om man har en intoleranse for en eller flere matvarer. Når kostholdet er på plass, er det en rekke urter og homeopati som kan forskrives. Dette gjøres ut fra de individuelle symptomer.

– Fotsoneterapi og øreakupunktur er også redskaper jeg bruker mye i min praksis, sier Ødemark. På generelt grunnlag anbefaler Ødemark følgende vitaminer, mineraler og urter: B-vitaminer, magnesium, dong quai, ryllik, kamille og yamsrot. 

Kanskje er du også interessert i...