Nordisk mat
Nordiske delikatesser:

Maten vi spiser i de nordiske landene er så sunn at den nå er påvist å forebygge blant annet blodpropp.

© Getty Images

Derfor er nordisk mat sunt!

Du hører ofte om de sunne fordelene ved å spise middelhavskost, men faktisk er den nordiske kosten også en fulltreffer.

7. oktober 2017 av Merethe Hommelsgård og Trine Wang

Du hører ofte om de sunne fordelene ved å spise middelhavskost, men faktisk er den nordiske kosten også en forebyggende fulltreffer. Det er blant annet takket være havre, fisk, kål, og de lekre rotfruktene våre.

Senker blodtrykk og kolesterol

Det er håp hvis vi bare spiser som vi alltid har gjort!

En dansk undersøkelse med 55 000 deltagere har vist en sammenheng mellom sunne nordiske kostvaner og en nedsatt risiko for apopleksi som befatter både blødning og blodpropp i hjernen.

Den nordiske maten reduserer generelt risikoen for apopleksi med 14 prosent, og spesifikt for blodpropp i hjernen med 34 prosent.

Undersøkelsen underbygger tidligere studier som peker på at den nordiske maten senker blodtrykket og kolesterol-tallene.

Disse faktorene er normalt forbundet med høyere risiko for apopleksi.

Nordisk mat er ikke bare en vinner for helsen, men også i restaurantverdenen. 

Maaemo, Oslo-restauranten som er hel-økologisk, nordisk gourmetrestaurant har hele 3 stjerner i Michelin-guiden. 

Nordisk mat
Norske frukter:

Det er mange som går hele året og gleder seg til at norske epler skal bli modne om høsten, smaken er helt unik og selvfølgelig absolutt verdt å vente på!

© Skovdal & Skovdal / Spis bedre

Dette gjør nordisk mat så sunn:

• Fisk og skalldyr

• Frukt som epler og pærer

• Kål som grønnkål, blomkål og brokkoli

• Rotfrukter som gulrøtter

• Grovt brød

• Havregryn

Kilde: Lhl.no

Bedre tarmhelse med eldgammelt kosthold

Visste du at flere steder i Norge bakes det i dag surdeigsbrød med kulturer som våre tipp-tipp-tipp-tipp-formødre brukte på sine kjøkken?

Før de moderne konserveringsmidlene gjorde sitt inntog i matindustrien, måtte man bruke metoder som fermentering for å forlenge holdbarheten på matvarene.

Sylting og fermentering er en eldgammel nordisk tradisjon som i den siste tiden igjen har fått innpass på norske kjøkken.

Fermenteringen er en prossess for langsom konservering av grønnsaker, kjøtt, melk og korn ved hjelp av ulike typer gjæringsprosesser. Syltingen er en annen form for preservering av maten ofte brukt i de nordiske landene til å bevare bær, frukter og grønnsaker til utover høsten

  • Her finner du fremgangsmåte og tips til sylting og safting!

Kanskje er du også interessert i...