GRØNNSAKER: Fargen på grønnsaken du spiser avgjør hva slags stoffer den inneholder.

© Gettyimages

Kan du forskjellen på de ulike fargene?

Hvilken farge en frukt eller grønnsak har, påvirker hva du får i deg. Sjekk oversikten under for mer informasjon.

1. januar 2018 av Berit Norstrand/Hanna Sikkeland

Fargene i grønnsaker, frukt, bær, krydder og urter representerer ulike flavonoider med sine ulike egenskaper. 

Litt forenklet kan man si at forskjellige farger slukker ulike gnister fra forbrenningen. Sammen kan de faktisk dempe oksidativt stress. Så her er det mange grunner til å få i deg HELE regnbuen når du spiser.

Under finner du en fin oversikt over hva de ulike grønnsakene og fruktene inneholder. 

Blå, indigo og fiolett

Disse fargene representerer fargestoffgruppen antocyaniner. Blåfargen ser ut til å være særdeles effektiv for å glatte ut rynker i huden ved å stimulere produksjonen av bindevevsfibre (kollagen). 

Du finner blåfargen i bær, frukt og grønnsaker som for eksempel:

  • Blåbær
  • Bjørnebær
  • Solbær
  • Krekling
  • Plommer
  • Kirsebær
  • Rødkål
  • Aubergine
  • Rødbete

FÆRRE RYNKER: Blå og lilla fukt og grønt glatter faktisk ut huden din. 

© Gettyimages

Grønn

Grønn frukt og grønnsaker gir deg kartenoidene lutein og zeaxanthin samt en rekke polyfenoler. Grønnfargen synes særdeles effektiv for å beskytte mot kreft og hjerte- og karsykdommer. 

Sikre deg mer grønnfarge fra:

  • Ruccola
  • Romanosalat
  • Spinat
  • Grønnkål
  • Brokkolispirer
  • Brekkbønner
  • Grønne erter
  • Asparges
  • Brokkoli
  • Rosenkål
  • Avokado
  • Pærer
  • Kiwi
  • Honningmelon
  • Grønne druer 
  • Grønn te

GRØNT ER SKJØNT: Det finnes mange gode grunner til å legge grønne grønnsaker i handlekurven.

© Gettyimages

Oransje og gul

Oransje og gule grønnsaker og frukt representerer fargestoffgruppen karotenoider. De seiler under mange navn, for eksempel betakaroten. 

Det er ingen mye at gulrøtter er bra for synet. Karotenoider ser ut til å beskytte deg mot aldring av øyet i form av svekket syn, stær og aldersrealtert makuladegenerasjon. 

Gulfargen betakaroten sikrer du deg best ved å inkludere:

  • Søtpotet
  • Gulrot
  • Gresskar
  • Cantaloupe-melon
  • Mango
  • Appelsin
  • Nektarin

Gulfargen lutein og zeaxanthin får du fra:

  • Spinat
  • Grønnkål
  • Romanosalt
  • Grønne erter
  • Rosenkål
  • Brokkoli
  • Mais

BETAKAROTEN: Sørg for at du får i deg nok betakaroten fra oransje og gule grønnsaker. 

© Gettyimages

Rød

Røde grønnsaker gir deg lykopen og antocyaniner som forebygger hjerte- og karsykdommer og flere typer kreft. De bedrer også hukommelsen.

Du bør kos deg mer med disse røde frukt og grønnsakene:

Tomater

Kirsebær

Vannmelon

Rød grapefrukt

Blodappelsin

Rød paprika

Jordbær

Tranebær

Bringebær.

RØDE GRØNNSAKER: Hjertet ditt blir fornøyd hvis du får i deg mye røde grønnsaker.

© Gettyimages

Hva med hvitfargen - er den nytteløs?

Nei, det er den på ingen måte! 

Hvite frukter og grønnsaker som epler, blomkål, løk, poteter og hvitøk, er ikke nytteløse - selv om de er hvite.

Blomkålen er for eksempel rik på C-vitamin, nyttige fiber og vitamin B9.

Poteten er kanskje heller ikke så ille som du skulle tro! Den inneholder også mye C-vitamin, fiber og flere typer B-vitamin.

- Jeg pleier å si at skal du skrelle poteten, så spis skallet og kast kjernen, tipser Berit Nordstrand! 

Visste du at?

Jo finere du hakker eller presser løk og hvitløk, desto mer oksygen kommer i kontakt med allylsulfidene i løkcellene og desto flere helsebringende stoffer dannes i løken. 

Kanskje er du også interessert i...